REVOLUCIJA: Gorivo od vode i vazduha!

Napravili energent budućnosti

REVOLUCIJA: Gorivo od vode i vazduha!

Planeta -
Mala britanska kompanija „Er fjuel sintezis“ proizvela benzin od ugljen-dioksida i vodene pare, koji mogu da koriste standardni motori

LONDON - Prekretnica.Mala britanska kompanija „Er fjuel sintezis“ napravila je prvo gorivo od vazduha i vode, pomoću revolucionarne tehnologije koja ne zagađuje okolinu, piše Indipendent. Naučnici iz Stoktona napravili su pet litara benzina od avgusta, kad je pokrenuta mala rafinerija koja proizvodi gorivo od ugljen dioksida i vodene pare.Kompanija se nada da će u roku od dve godine uspeti da izgradi veću fabriku sposobnu za proizvodnju tone benzina dnevno.Piter Harison, direktor fabrike, kaže da njihovu tehnologiju ne koristi niko.- Uzeli smo ugljen-dioksid iz vazduha i vodonik iz vode i te elemente pretvorili u benzin. Izgleda i miriše kao benzin, ali je reč o mnogo čistijem i bistrijem proizvodu nego što je to slučaj s gorivom koje se dobija iz fosilne nafte. Ne dodajemo nikakve aditive niti štetne komponente kojih ima u konvencionalnom benzinu. Pored toga, naš benzin može da se koristi u postojećim motorima - kaže Harison.Iako je proces još u početnoj fazi i za rad se koristi struja iz nacionalne električne mreže, kompanija veruje da je moguće koristiti i obnovljive izvore energije kao što su vetar ili plima. Takođe, sistem je dizajniran da vadi ugljen-dioksid iz vazduha, a taj deo procesa je još neefikasan kako bi se zadovoljila komercijalna upotreba. Kompanija je koristila ugljen-dioksid iz vazduha kako bi napravila benzin, ali i industrijske izvore ugljen-dioksida. Tako će nastaviti sve dok ne bude poboljšala performanse vađenja ugljen-dioksida.Tim Foks, šef odeljenja za energetiku na Inženjerskom institutu u Londonu, kaže da ova vest zvuči nestvarno, ali da se uverio da je to istina.- Oni to zaista rade, bio sam tamo i video. Inovacija je u tome što su uspeli da naprave čitav proces. Reč je o maloj probnoj fabrici koja uzima vazduh i izdvaja ugljen-dioksid iz njega po već poznatim principima - navodi Foks.Iako dobijanje tone ugljen-dioksida košta čak 400 funti, stručnjaci podsećaju da kod svih novih tehnologija visoki troškovi vremenom padaju.

Plaše se naftnih giganata„Er fjul sintezis“ plaši se da je ne zatvore velike naftne kompanije. Oni su najavili da neće prihvatiti investicije od naftne industrije da ih naposletku one ne bi zatvorile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track