Svešteniku švaleru oduzet pasoš

Svešteniku švaleru oduzet pasoš

Planeta -
Na ispitivanju u splitskom tužilaštvu franjevački sveštenik se branio ćutanjem, a pred sudijom Grbavcem potvrdio je da je uzeo pare i sakrio ih na sigurno mesto, ali nije rekao gde

ZAGREB - Iako će se katolički sveštenik Šime Nimac, osumnjičen da je uzeo skoro deset miliona kuna (1,33 miliona evra) crkvenih para od prodaje crkvene zemlje, i dalje braniti sa slobode, vanraspravno veće splitskog županijskog suda oduzelo mu je pasoš, a moraće se i redovno jednom nedeljno javljati policiji.

Veće je odluku donelo na osnovu žalbe županijskog tužilaštva u Splitu, koje je tražilo da se fra Šimi odredi istražni zatvor da ne bi pobegao i ometao postupak, odnosno, uticao na svedoke.

Istražni sudija Stanko Grbavac prošle sedmice odbio je predlog splitskog tužilaštva, ali je veće odlučilo drugačije.

Pasoš se oduzima kad postoji osnova za pritvor, ali se koristi kao mera umesto njega.

Na ispitivanju u splitskom tužilaštvu franjevački sveštenik se branio ćutanjem, a pred sudijom Grbavcem potvrdio je da je uzeo pare i sakrio ih na sigurno mesto, ali nije rekao gde.

Tužilaštvo po pisanju medija nema interes za saslušanje Nimčeve prijateljice u čijem je društvu bio kad je uhapšen, bankarke koja je nakon transakcije 9,8 miliona kuna nabavila jahtu i predala papire za razvod braka od muža policajca.

Navodno je i u banci zatražila sporazumni raskid radnog odnosa i da je odnos sa fra Šimom čisto poslovan.

Nimac je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja s velikom štetom jer je po tvrdnjama splitsko-makarske nadbiskupije nakon neovlašćene prodaje skoro 40.000 kvadratnih metara uz more na potezu od Baške Vode do Baškog Polja neovlašćeno uzeo 10 miliona kuna sa župnog (parohijskog) računa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track