Srbin Matija Ćuk otkrio poreklo Meseca

Srbin Matija Ćuk otkrio poreklo Meseca

Planeta -
Zemljin prirodni satelit nastao je sudarom naše planete s drugim nebeskim telom - planetom Tejom

KEMBRIDŽ - Svetsko, a naše!

Srbin Matija Ćuk, diplomirani astrofizičar iz Beograda, autor je nove teorije o poreklu Meseca. On je sa svojom koleginicom sa Harvarda Sarom Stjuart u časopisu Sajens predstavio novu teoriju, prema kojoj je Zemljin prirodni satelit nastao sudarom naše planete s drugim nebeskim telom - planetom Tejom.Slično Zemlji U doba nastanka Meseca - dakle, pre otprilike četiri i po milijarde godina - Zemljina rotacija je bila mnogo brža i dan je trajao svega dva-tri sata. Sa tolikom brzinom okretanja, sudar s planetom Tejom mogao je da lansira dovoljno materijala da se formira Mesec.- Prema našoj teoriji, 90 odsto Meseca je nastalo od Zemljinog materijala, a samo mali deo potiče od druge planete. To se slaže s merenjima izotopa u kamenju sa Meseca koje je doneseno tokom misije „Apola“. Analizom tih uzoraka ustanovilo se da su njihovi izotopi slični izotopima u kamenju na Zemlji - kaže Ćuk.Sara i Matija su svoju, kako kažu, staru novu teoriju predstavili javnosti na konferenciji u Nevadi.Nova verzija- To je nova verzija stare teorije o sudaru Zemlje s drugom planetom tokom nastanka Sunčevog sistema. Ta teorija je postala popularna još sedamdesetih godina, a donedavno se smatralo da je Mesec nastao od delova tog drugog tela - rekao je Ćuk.

Ko je Matija Ćuk

Matija Ćuk rođen je u Beogradu. On je posle završene osnovne škole u Moskvi upisao srednju školu, a potom se opet vratio u Beograd, gde je na Beogradskom univerzitetu diplomirao astrofiziku.

Doktorirao je na univerzitetu Kornel, a postdoktorske studije proveo je u Vankuveru i na Harvardu. Matija sada radi u Institutu SETI, neprofitnoj instituciji osnovanoj 1984. s ciljem istraživanja svemira i potrage za vanzemaljskim životom, a rukovodi i postdoktorskim istraživanjima na Harvardu.

Matija Ćuk i Sara Stjuart
Matija Ćuk i Sara Stjuart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track