SRPSKI NAUČNIK: Pronaći ćemo vanzemaljce

Matija Ćuk ekskluzivno za Kurir

SRPSKI NAUČNIK: Pronaći ćemo vanzemaljce

Planeta -
Matija Ćuk, autor nove teorije o nastanku Meseca, kaže da bi za 10-20 godina mogli da budu nađeni dokazi o životu u svemiru

BEOGRAD - Otkriće!Srpski astrofizičar Matija Ćuk, autor nove teorije o poreklu Meseca, kaže da će vanzemaljci biti otkriveni za najviše 10-20 godina. Zanimljiva potragaNakon što su se pojavili snimci kineskog satelita na kojima se vide utvrđenja na Zemljinom pratiocu, koja su verovatno napravili vanzemaljci, naš naučnik ekskluzivno za Kurir objašnjava da bi u narednom periodu trebalo da budu nađeni dokazi o životu u svemiru.- O vanzemaljcima još ne znamo ništa. Zato radimo na tome da saznamo što više. Verujem da ćemo uskoro naći znake života inteligentnih bića u svemiru. Na primer, naći ćemo neku planetu van Solarnog sistema koja ima blagu klimu, tečna mora i kiseonik u atmosferi - kaže Ćuk.Naučnik, koji je diplomirao astrofiziku u Beogradu, a nakon toga otišao u Ameriku, gde radi u Institutu SETI, kaže da se neke njegove kolege već bave tom tematikom.- Oni traže direktne signale od inteligentnih vanzemaljaca. Jedna od poteškoća je to što ne znamo šta tražimo i kakav život van Zemlje može da postoji, ali to samu potragu čini još zanimljivijom - navodi Ćuk.On kaže da je na novoj teoriji nastanka Meseca počeo da radi praktično zahvaljujući postdoktorskoj stipendiji „Redžinald Dejli“ na Harvardu, koju je dobio pre nekoliko godina.- Za vreme postdoktorskih studija upoznao sam Saru Stjuart, profesorku geofizike, koja je postala moj mentor. Kad sam završio te studije, nastavio sam da radim s njom na projektu o nastanku Meseca skoro cele prošle godine. Zajedno smo objavili teoriju prema kojoj je Mesec nastao od Zemlje posle sudara s planetom Tejom - kaže Ćuk.Sledeći su satelitiNakon što je javnosti predstavio tu teoriju, Matija kaže da će se usredsrediti na satelite, meteoroide i asteroide.- Centar „Karl Sagan“ u Institutu SETI, u kojem radim, finansiraju NASA i druge naučne agencije, u zavisnosti od projekta. Trenutno sam šef dva projekta, na kojima ću raditi sledeće dve-tri godine. Jedan od njih bavi se dinamikom satelita, a drugi dinamikom asteroida i meteoroida. Da pojasnim, meteoroid je meteor pre nego što uđe u Zemljinu atmosferu - objašnjava Ćuk.

Matija Ćuk
Matija Ćuk

Nedostaje mi Beograd!Matija Ćuk kaže da mu često nedostaje rodni grad.- U Beogradu sam bio u junu i julu ove godine. Pošto je to bilo skoro, trenutno me ne muči nostalgija, ali kada prođe malo više vremena, počne da mi nedostaje - kaže Matija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track