Teksašani rešili da pohapse posmatrače OEBS-a

Izbori u SAD

Teksašani rešili da pohapse posmatrače OEBS-a

Planeta -
Abot u pismu navodi da nije jasno šta je cilj OEBS-ovih posmatračkih aktivnosti niti koju će taktiku preduzeti u praćenju izbora

VARŠAVA - Visoki zvaničnik Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) Janez Lenarčič izrazio je zabrinutost zbog pretnji krivičnim progonom posmatračima izbora u SAD. Teksaški državni tužilac Greg Abot je u pismu OEBS-u naveo da posmatrači te organizacije nemaju nadležnost u Teksasu i da bi mogli biti uhapšeni i krivično gonjeni ako se na dan izbora približe glasačkom mestu na manje od 30 metara.

Šef OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji je zabrinutost izrazio i u pismu državnoj sekretarki Hilari Klinton, rekao je da je pretnja krivičnim sankcijama neprihvatljiva. U saopštenju OEBS-a navodi se da je pretnja iz pisma teksaškog državnog tužioca "u suprotnosti s uspostavljenom dobrom saradnjom posmatrača OEBS/ODHIR i državnih vlasti širom SAD, uključujući Teksas.

"SAD kao sve zemlje u OEBS-u imaju obavezu da pozovu posmatrače ODHIR da prate izbore", rekao je Lenarčič i ocenio da su "neosnovani" navodi o nameri posmatrača da utiču na izbore ili da se mešaju u izborni prioces.

Abot u pismu navodi da nije jasno šta je cilj OEBS-ovih posmatračkih aktivnosti niti koju će taktiku preduzeti u praćenju izbora.

"Ako članice OEBS-a žele više da nauče o našem izbornom procesu da bi mogli unaprediti svoje demokratske sisteme, mi nudimo mogućnost da razgovaramo o merama koje je Teksas sproveo za zaštitu integriteta izbora. Ipak, grupama i pojedicnima izvan SAD nije dozvoljeno da utiču ili da se mešaju u izborni proces u Teksasu", navodi Abot.

Posmatračka misija ODHIR za izbore u SAD sastoji se od 13 stručnjaka iz 10 članica OEBS-a koji se nalaze u Vašingtonu, kao i 44 posmatrača raspoređnih širom Amerike. Ovo su šesti izbori u SAD od 2002. koje prati ODHIR i do sada nije bilo incidenata, navodi OEBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track