Otrovne Novartisove vakcine protiv gripa

Opasnost iz injekcije

Otrovne Novartisove vakcine protiv gripa

Planeta -
Italija i Švajcarska zbog sumnje da štete zdravlju povukle s tržišta stotine hiljada doza „agripala“, „fluada“ i „influpocija“, koje pravi firma iz Bazela

RIM - Masovno trovanje.Italija i Švajcarska zabranile su prodaju „Novartisovih“ vakcina protiv gripa „agripal“, „fluad“ i verzije „influpoci“ nakon što je ustanovljeno da sadrže mikročestice opasne po zdravlje ljudi. Italija je zabranila upotrebu oko 488.000 doza, a Švajcarska oko 16.000.Italijansko ministarstvo zdravlja tražilo je da mu „Novartis“ dostavi kompletan sastav vakcina, nakon što je testovima ustanovljeno da one sadrže male bele čestice, što sugeriše da su pojedine komponente nepravilno spojene. Kad su dobili kompletan spisak sastojaka, Italijani su saopštili da „vakcine švajcarske farmaceutske firme ‘Novartis’ nisu dovoljno kvalitetne i predstavljaju potencijalnu opasnost po javno zdravlje“.Nakon što je Italija zabranila vakcine na svom tržištu, to je uradila i Švajcarska.S druge strane, portparol „Novartisa“ Erik Althof tvrdi da je kompanija dala italijanskim vlastima podatke koji potvrđuju kvalitet, delotvornost i bezbednost vakcina za upotrebu. Takođe, u saopštenju firme navodi se da ona sarađuje sa italijanskim vlastima kako bi shvatila razloge koji stoje iza odluke da se vakcine povuku s tržišta.Ovo je novi udarac ugledu „Novartisa“, koji je u januaru ove godine morao privremeno da zatvori proizvodne pogone u Linkolnu u američkoj državi Nebraski, gde su se proizvodili analgetik „ekscedrin“, gel „lamisil“ za sportske povrede, kao i „sentinel“, proizvod za zaštitu pasa od insekata, upravo zbog zamerki na kvalitet.

Registrovane u SrbijiSporne „Novartisove“ vakcine nikad nisu bile u prometu u Srbiji, tvrde u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. „Agripal“ je registrovan kod nas 2005, ali nikad nije dobio dozvolu za puštanje u promet jer „Novartis“ nije poslao uzorke na kontrolu. Vakcina „fluad“ registrovana je u Srbiji 2008, urađena je kontrola kvaliteta i lek je dobio dozvolu za puštanje u promet, ali u Agenciji tvrde da se, ipak, nije prodavala u Srbiji. Naime, distributer vakcine je u obavezi da obavesti Agenciju kad pusti lek u promet, a to se nikad nije dogodilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track