Krvavo primirje: Žene i deca među mrtvima u Damasku
Foto: Reuters

Četvrti dan

Krvavo primirje: Žene i deca među mrtvima u Damasku

Planeta -
Najmanje 10 mrtvih, 41 ranjen u napadu u predgrađu Damaska. Prema državnoj TV, jedna "teroristička grupa" aktivirala je automobil-bombu ispred pekare u Džaramani, oblasti u kojoj pretežno žive hrišćani i Druzi

BEJRUT - Najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 41 osoba je ranjena u napadu u predgrađu sirijskog glavnog grada Damaska, a među žrtvama su i žene i deca, javila je sirijska državna televizija, a prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Napad se desio u jugoistočnom predgrađu Džaramana, četvrtog dana primirja na koje su se dve strane obavezale u vreme praznika Kurban-bajrama.Prema državnoj televiziji, jedna "teroristička grupa" aktivirala je automobil-bombu ispred pekare u Džaramani, oblasti u kojoj pretežno žive hrišćani i Druzi, pripadnici jednog oblika islama.

Prema rečima opozicionog Lokalnog koordinacionog komiteta, izgleda da je na meti napada bila policijska stanica u Džaramani. Prodemokratski aktivisti u Siriji su ranije objavili da su vladini ratni avioni bombardovali Harastu, predgrađe na severoistoku Damaska.

Izaslanik UN El Ahdar el Ibrahimi, koji je posredovao u sklapanju primirja između pobunjenika i snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada, rekao je da žali što se obe strane ne pridržavaju prekida vatre."Situacija je loša i postaje sve gora", rekao je El Ibrahimi novinarima u Moskvi, posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

El Ibrahimi je, međutim, insistirao da ga neće obeshrabriti očigledan neuspeh njegove inicijative, za koju se nadao da će utreti put za politički proces koji će odvesti do stalnog prekida neprijateljstava u Siriji."Ovo nas neće obeshrabriti, jer je Sirija veoma važna i njen narod zaslužuje našu podršku i interesovanje. Mislimo da građanski rat mora da bude okončan... i da u gradnji nove Sirije treba da učestvuju svi njeni sinovi", istakao je El Ibrahimi.

Najmanje 110 ljudi, uključujući 39 civila, 34 pobunjenika i 35 pripadnika sirijske vojske, poginulo je juče u neprijateljstvima u toj zemlji, prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Tokom primirja u vreme Kurban-bajrama, koje je počelo u petak ujutru, zapravo nije bilo prekida nasilja, navodi BBC. U pobuni protiv Asadovog režima, koja u Siriji traje od marta prošle godine, i u međuvremenu je prerasla u građanski rat, poginulo je više od 34.000 ljudi, prema podacima nevladinih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track