Četiri kineska broda ponovo u vodama oko japanskih ostrva
Foto: Rts

Četiri kineska broda ponovo u vodama oko japanskih ostrva

Planeta -
Zamenik šefa japanske diplomatije Čikao Kavai "oštro je protestovao kineskom ambasadoru zbog upada kineskih brodova u japanske teritorijalne vode i sve učestalijih kretanja takve vrste"

TOKIO - Četiri broda kineske vlade uplovila su danas u teritorijalne vode oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru koja kontroliše Tokio, saopštila je japanska obalska straža.

Zamenik šefa japanske diplomatije Čikao Kavai "oštro je protestovao kineskom ambasadoru zbog upada kineskih brodova u japanske teritorijalne vode i sve učestalijih kretanja takve vrste", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Japana u Tokiju.

Kavai je rekao da će "sve češće provokacije" ugroziti komunikaciju dve zemlje čiji je cilj smirivanje situacije zbog spornih ostrva.

Kineski ambasador Čeng Jonghua je ponovio stav Pekinga po tom pitanju dodajući da on nastoji da reši spor putem dijaloga.

I u petak je šest državnih kineskih brodova krstarilo u teritorijalnim vodama oko ostrva pod japanskom kontrolom, podseća francuska agencija.

Ovi brodovi su ušli i izašli iz voda koje Japan smatra svojom teritorijom u roku od dva sata.

Spor oko ovih ostrva, na koja obe zemlje polažu pravo, negativno se odrazio na trgovinske odnose dve vodeće ekonomske sile u regionu, a istaknuti predstavnici obe vlade pripremaju se za treću rundu pregovora o ovom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track