Hrvati sad tuguju za Južnim tokom

Sabiraju gubitke

Hrvati sad tuguju za Južnim tokom

Planeta -
Ministar ekonomije Radomir Čačić. je dodao da je prilikom nedavne posete Moskvi ruska strana zamoljena da, bez obzira na sporazum sa Mađarskom, ponovo razmisli o mogućnosti da gasovod ipak prođe kroz Hrvatsku.

ZAGREB - Zbog toga što je svojevremeno odbila ponudu Rusije da uđe u zajednički projekat izgradnje gasovoda Južni tok, Hrvatska će gubiti oko 25 miliona evra godišnje, ali sigurno snabdevanje tim energentom neće biti ugroženo, izjavio je prvi potpredsednik vlade i ministar ekonomije Radomir Čačić.

Ukoliko taj projekat bude realizovan, Hrvatska će na neki način u njega ipak biti uključena, jer bi nam bio ponuđen jedan bočni pravac, što znači da bismo imali sigurno snabdevanje gasom, rekao je Čačić.

Prema njegovim rečima, problem je što je Hrvatska pre nekoliko godina odbila da učestvuje u magistralnom delu projekta, posle čega se Rusija načelno dogovorila sa Mađarskom, Srbijom i još nekim zemljama.

Da smo prihvatili ponudu, deo gasovoda koji bi prolazio kroz Hrvatsku bio bi vredan 600 miliona evra, od čega bismo mi uložili 300, a od transporta gasa preko naše teritorije godišnje bismo zarađivali između 20 i 25 miliona, što znači da bismo isplatili investiciju za oko 12 godina, istakao je Čačić.

On je dodao da je prilikom nedavne posete Moskvi ruska strana zamoljena da, bez obzira na sporazum sa Mađarskom, ponovo razmisli o mogućnosti da gasovod ipak prođe kroz Hrvatsku.

Ruske delegacije već su više puta dolazile kod nas i mi smo bili kod njih, ali do danas nismo dobili nikakav službeni odgovor, rekao je Čačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track