Britanci: Od 200 država nismo izvršili invaziju na 22!

Priznali neslavnu istoriju

Britanci: Od 200 država nismo izvršili invaziju na 22!

Planeta -
Ostrvska država uspela je da vlada nad skoro četvrtinom svetske populacije

LONDON - Ubedljivo najjači.Britanija, koja važi za najvećeg osvajača u istoriji, pokorila je mnogo veću teritoriju nego što to zvanično priznaje.

Prema najnovijoj studiji istoričara Stjuarta Lejkoka, Britanci su izvršili invaziju na skoro 90 odsto država, odnosno tokom dugog niza godina moćnoj imperiji su odolele samo 22 zemlje od ukupno 200.Lejkok je svoje istraživanje predstavio u knjizi „Sve zemlje koje smo osvojili: i nekoliko njih koje nikada nismo“. Prema njegovim podacima, ostrvska država uspela je da vlada nad skoro četvrtinom svetske populacije. Istoričar je tokom svog istraživanja na mapi pratio sve zemlje u svetu po abecednom redu i beležio na čijim teritorijama nikada nije bilo britanskog uticaja. Uzimao je u obzir da li je određena država bila vojno osvojena, da li je bilo pretnji silom ili pregovora, ali isto tako i da li je bilo racije britanskih pirata i oružanih istraživača, uz uslov da su oni u njih dolazili uz odobrenje ili po nalogu vlade Britanije. Prema tim kriterijumima, samo je mali broj zemalja uspevao da odoli snazi britanskog carstva, a među njima su Gvatemala, Tadžikistan i Maršalska ostrva u Pacifiku.- Bio sam zaprepašćen kad sam došao do tog podatka. Mislio sam da dobro poznajem istoriju, ali bilo je događaja za koje nisam znao da su se desili. Ima stvari na koje Britanci ne bi trebalo da budu ponosni, ali moja knjiga nije nikakav moralni sud, trebalo bi da bude zabavna - istakao je Lejkok.

Zemlje koje nisu osvojili1. Andora2. Belorusija3. Bolivija4. Burundi5. Centralna Afrika 6. Čad7. Kongo8. Gvatemala9. Obala Slonovače10. Kirgistan11. Lihtenštajn12. Luksemburg13. Mali14. Maršalska ostrva15. Monako16. Mongolija17. Paragvaj18. Sao Tome i Principe19. Švedska20. Tadžikistan21. Uzbekistan22. Vatikan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track