SMENJEN: Ruski ministar s ljubavnicom pokrao milione
Foto: BETA

Putin smenio ministra odbrane

SMENJEN: Ruski ministar s ljubavnicom pokrao milione

Planeta -
Anatolij Serdjukov sumnjiči se da je preko firme ministarstva odbrane „Oboronservisa“, gde radi njegova švalerka Jevgenija Vasiljeva, proneverio državnu imovinu vrednu 100 miliona dolara

MOSKVA - Uhvaćen na delu.Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je ministra odbrane Anatolija Serdjukova jer je preko firme „Oboronservis“, koja se nalazi pod kontrolom njegovog ministarstva, učestvovao u proneveri državne imovine vredne oko 100 miliona dolara. Da skandal bude veći, kad je ruska policija došla da pretrese stan jedne od čelnica kompanije, Jevgenije Vasiljeve, vrata im je otvorio upravo Serdjukov, za koga se ispostavilo da je njen ljubavnik.Serdjukov se sumnjiči da je preko „Oboronservisa“, državne firme koja se bavi snabdevanjem vojske, prodavao vojnu imovinu - nekretnine, zemljište i deonice firme - po nerealno niskim cenama i tako, kako se veruje, nelegalno prisvojio milione.

Jevgenija Vasiljeva
Jevgenija Vasiljeva

S druge strane, Vasiljeva je donedavno bila na dužnosti šefice odeljenja za nabavku u Ministarstvu obrane, a sada je jedna od vodećih u „Oboronservisu“. Kad su se pojavile prve informacije o malverzacijama, policija je zakucala na njena vrata, a tamo je imala šta i da zatekne. Ministar odbrane, inače oženjen ćerkom Viktora Zupkova, nekadašnjeg zamenika premijera i jednog od najbližih Putinovih saradnika, otvorio im je vrata stana Vasiljeve.Ruski mediji navode da Serdjukov, koji je nekada radio kao prodavac nameštaja, za svoju političku karijeru može da zahvali baš svom tastu, Zupkovu, jednom od najmoćnijih ljudi Rusije, koji je više nego besan na zeta jer je njegovu porodicu izložio javnom poniženju.Rusko tužilaštvo objavilo je da su tokom pretresa stana Jevgenije Vasiljeve zaplenili važna dokumenta, 75.000 evra u gotovini, vredan nakit i umetničke antikvitete. Obavljen je i pretres glavne kancelarije firme „Oboronservis“, a uhapšeno je i petoro službenika.

Šojgu, koji je odlikovan u Srbiji, novi ministar odbraneNakon što je smenio Anatolija Serdjukova, ruski predsednik Vladimir Putin za novog ministra odbrane imenovao je Sergeja Šojgua, dugogodišnjeg ministra za vanredne situacije, a od ove godine gubernatora Moskovske oblasti. On je tokom višegodišnje karijere na funkciji ministra za vanredne situacije oformio poluvojne formacije s jakom disciplinom i uvek je bio u vrhu popularnosti među članovima vlade.Podsetimo, Šojgua je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u julu ove godine odlikovao Ordenom srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije. Sergej Šojgu lično je doprineo tome da se zaštiti i pruži materijalna pomoć i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i da se realizuje pomoć našoj zemlji u gašenju požara i borbi s poplavama.

Namestio mu tastBivši zvaničnik Kremlja naveo je da rusko tužilaštvo nikad ne bi izvršilo raciju u stanu ljubavnice nekog ministra da to nije naredio neko mnogo moćniji od njega. Zato mediji nagađaju da bi to mogao da bude lično Putin, koji je želeo da ispuni želju svog prijatelja Viktora Zupkova i eliminiše ljubavnicu njegovog zeta, kako njegova ćerka ne bi pretrpela još veću sramotu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track