Bugari ucenjuju Ruse za Južni tok

Traže niže cene

Bugari ucenjuju Ruse za Južni tok

Planeta -
Neka pitanja ugovora sa Gaspromom treba da se "razjasne", dodaje bugarska vlada, a agencija Frans pres podseća da Bugarska traži smanjenje cene za uvoz ruskog gasa, koji u ovom trenutku plaća 472 dolara za 1.000 kubnih metara

SOFIJA - Bugarska je saopštila da će učestvovati u rusko-italijanskom projektu izgradnje gasovoda Južni tok pod uslovom da joj Rusija snizi cenu za uvoz nafte.

"Bugarska vlada je dozvolila eneregetskom holdingu BEH da potpiše ugovor o ulaganju u projekat Južni tok na bugarskoj teritoriji", navodi se u saopštenju bugarske vlade. Vlada Bugarske, ipak, navodi da će ugovor biti potpisan samo ako ruski proizvođač prirodnog gasa Gasprom početkom 2013. godine dopremi Bugarskoj novu količinu gasa.

Neka pitanja ugovora sa Gaspromom treba da se "razjasne", dodaje bugarska vlada, a agencija Frans pres podseća da Bugarska traži smanjenje cene za uvoz ruskog gasa, koji u ovom trenutku plaća 472 dolara za 1.000 kubnih metara. Dnevnik "24 časa" je objavio da direktor Gasproma Aleksej Miler treba da u petak dođe u Sofiju, ali tu informaciju za sada vlasti Bugarske nisu potvrdile.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je trebalo da dođe u petak u Sofiju, ali je njegova poseta odložena, pošto je Bugarska odustala od izgradnje jedne nuklearne centrale, navodi Frans pres. Gradnja gasovoda Južni tok, koji bi trebalo da bude dugačak 3.600 kilometara, zajednički je projekat Italije i Rusije, a njime će se gas iz Rusije prema Zapadnoj Evropi dopremati preko Crnog mora i teritorije Balkana, uključujući i Srbiju.

Deo gasovoda koji će prolaziti kroz Bugarsku biće dugačak 540 kilomatara, a godišnje bi kroz njega moglo da prođe 63 milijardi kubnih metara gasa. Izgradnja bugarskog dela gasovoda trebalo bi da bude završena 2015. godine, a prema procenama vlade Bugarske, koštaće 3,3 milijarde evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track