OPASNOST: Scenario propasti Maja preti Evropi
Foto: Rojters

Naučnici upozoravaju

OPASNOST: Scenario propasti Maja preti Evropi

Planeta -
Kada je vlažno razdoblje oko 660. godine postupno prešlo u sušno, autoritet i moć kraljeva je padala što je bilo povezano sa sve većim brojem ratova za oskudne prirodne resurse

VAŠINGTON- Tragajući za mogućim uticajem klimatskih promena na moderno društvo, studija međunarodnih naučnika bavila se propašću civilizacije Maja koja se raspala zbog gladi i rata, a usled teške suše koja je bila posledica prirodne promene klime.

Tim stručnjaka izradio je detaljnu klimatsku kartu razdoblja dugog 2000 godina obeleženog sušnim i kišnim periodima u današnjem Belizeu, gde su se između 300. i 1000. godine razvili majanski gradovi.Analizirajući stalagmite i bogate arheološke nalaze koje su izradile Maje, naučnici su svoju studiju objavili u časopisu Sajens.

Za razliku od trenutnog trenda globalnog otopljenja, promena klime u srednjoj Americi u vreme propasti Maja bila je uzrokovana velikom, cikličnom, prirodnom promenom vremena.

Ona je u razmacima u nekoliko vekova donosila ekstremnu vlagu zahvaljujući kojoj je civilizacija Maja ubrzano napredovala, ali i razdoblja izrazito sušnog vremena, rekao je vodeći autor studije Daglas Kenet, antropolog sa univerziteta Pen Stejt.

Vlažna razdoblja podsticala su razvoj poljoprivrede i rast stanovništva te jačala položaj kraljeva koji su sebi pripisivali zasluge za kišu i priređivali žrtvovanja kako bi se nastavilo povoljno vreme.

Kada je vlažno razdoblje oko 660. godine postupno prešlo u sušno, autoritet i moć kraljeva je padala što je bilo povezano sa sve većim brojem ratova za oskudne prirodne resurse.

Politički kraj Maja dogodio se oko 900. godine kada je dugo sušno razdoblje potpuno potkopalo kraljevu vlast. Ipak stanovništvo se održalo još više od stotinu godina, sve do ekstremne suše od 1000. do 1100. godine koja je naterala Maje da napuste centre svoje civilizacije.

"Postoje neke paralele s modernim vremenima zbog čega moramo da budemo zabrinuti", rekao je Kenet naglašavajući posebno Afriku i Evropu.

Ako klimatske promene u nekim područjima uništavaju poljoprivredne sisteme, to može da izazove glad širokih razmera, društvenu nestabilnost i povlačenje stanovništva, baš kao što se to možda dogodilo civilizaciji Maja, upozorio je Kenet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track