Švalerka šefa CIA otkrila tajne SAD

Petreus u velikom problemu

Švalerka šefa CIA otkrila tajne SAD

Planeta -
Pola Brodvel, zbog koje je direktor obaveštajne službe podneo ostavku, u javnosti iznela strogo čuvanu informaciju o napadu na američki konzulat u Libiji

VAŠINGTON - Ljubavnica mu došla glave.Bivši direktor američke obaveštajne agencije CIA Dejvid Petreus (60) mogao bi da se suoči sa mnogo ozbiljnijim optužbama od onih koje se vezuju za njegovu ljubavnu vezu s novinarkom Polom Brodvel (38), autorkom njegove biografije. Naime, ona je preko Petreusa otkrila i obelodanila tajne državne informacije u vezi s napadom na američki konzulat u Bengaziju, u oktobru, kad je ubijen američki ambasador i tri osobe iz njegove pratnje.Prema navodima medija, Pola je strogo čuvane činjenice o incidentu u Libiji javno izrekla još tokom svog govora na Univerzitetu u Denveru 26. oktobra.- Ne znam koliko vas je čulo za ovo, ali snage CIA u Libiji uzele su nekoliko libijskih pobunjenika kao zatvorenike, pa je napad na konzulat izveden da bi oni bili oslobođeni - rekla je tokom govora Pola.Inače, u to vreme CIA je zvanično saopštila da su oni te zatvorenike oslobodili pre napada Al Kaide na američko predstavništvo i predali ih Libijcima.Interesantno je to što se Petreusova ostavka u američkoj javnosti vezuje najviše za taj napad u Bengaziju. Većina medija prenosi da je ljubavna veza šefa CIA bila gotova pre šest meseci, a da je sada iskorišćena kao paravan da se on povuče i tako pokuša da izbegne saslušanje u vezi s pogibijom ambasadora u Libiji.Podsetimo, veza Petreusa i Brodvelove otkrivena je pošto je ljubomorna novinarka pre nekoliko meseci slala preteće poruke prijateljici prvog čoveka CIA jer je sumnjala da se on viđa i sa njom. Njeno ime juče je otkriveno, a reč je o Džil Keli (37), koja je zaposlena u Stejt departmentu. Ona je prijavila uznemiravanje FBI, koji je nakon toga otkrio tajnu vezu.Džil možda nije bila Petreusova ljubavnica, ali su ipak blisko sarađivali i to u istrazi u vezi s napadom u Bengaziju.

Džil Keli dobijala pretnje od Pole i sve prijavila FBI
Džil Keli dobijala pretnje od Pole i sve prijavila FBI

Sled događaja♦ leto 2012 - Džil Keli požalila se FBI da dobija preteće mejlove♦ leto 2012 - FBI saznaje da je sporne poruke slala Pola Brodvel i da je ona ljubavnica Petreusa♦ 21. do 29. oktobra - FBI je ispitao Polu Brodvel i Petreusa♦ 6. novembar - FBI je o svemu informisao Nacionalnu obaveštajnu službu ♦ 7. novembar - Klaper je sve preneo Beloj kući♦ 8. novembar - Obavešten predsednik Obama♦ 9. novembar - Obama je prihvatio Petreusovu ostavkuMoraće da svedočiGeneral Dejvid Petreus ipak će morati da svedoči o napadu na američki konzulat u Libiji, iako je podneo ostavku na mesto šefa CIA. Mediji su navodili da će se on izvući od svedočenja, međutim, tužioci traže da ipak ispriča svoj deo priče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track