Generali na slobodi: Veselje na ulicama Hrvatske
Foto: Rojters

Trg bana Jelačića

Generali na slobodi: Veselje na ulicama Hrvatske

Planeta -
Trgom odzvanjaju povici "Ante, Ante", Hrvatska, Hrvatska", "Vukovar, Vukovar" i peva se "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati"
1 / 5 Foto: Rojters

Građani Zagreba okupljeni na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kao i u više drugih gradova, pratili su danas izricanje presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a kada je navedeno da je žalba delimično prihvaćena i da u "Oluji" nije bilo udruženog zločinačkog preduzeća, Jelačićevim trgom odjeknuo je veliki aplauz.Jelačićevim trgom odzvanjaju povici "Ante, Ante", Hrvatska, Hrvatska", "Vukovar, Vukovar" i pevali "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati".

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je da se, posle oslobađajuće presude generalima oseća jednako kao i 1995. godine, kada je Hrvatska oslobođena."Osećam se isto kao i 1995. godine", rekao je Kotromanović na Markovom trgu.

Na trgu je u toku program, građani se vesele, a zapaljena je i jedna baklja. Jedan od organizatora skupa, predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem, rekao da posebno treba zahvaliti Crkvi koja je jedina verovala u nevinost generala. Prenos su iz Haga pratili TV komentatori koji nisu mogli da sakriju radost kad su čuli obrazloženje odluke suda, ističući da su pale teze o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za zločine, odnosno propuštanja da se oni procesuiraju.

U rodnom mesu Ante Gotovine Pakoštanima na ulicama je velika radost i prava euforija. Najveselija je tetka generala Gotovine Marija Miočev koja je kroz suze jedva govorila.

Na rivi su i pripadnici 4. gardijske brigade, a jedan od njih je rekao: "Ovo je najsrećniji dan u mom životu". "Dolazi nam naš zapovednik i prijatelj general Gotovina. Nikada u životu nisam doživeo ovako nešto", kazao je on.Kako je rekao načelnik opštine Pakoštane Miliovj Kurtov, meštani se nadaju da će njihov general večeras doći na slavlje u Pakoštane.

U Splitu, koji je "proključao od veselja", oni koji su izricanje haške presude pratili na centralnom gradskom trgu Prokurativama,uzvicima i pesmom pozdravili su oslobađanje Gotovine i Markača, a na ulice su izašli i oni koji su prenos iz Haga pratili kod kuće, u kafićima, na trgovima, kao i učenici koji su ranije izašli iz škola.

"U vazduhu je letelo cveće, pevale su se domoljubne pesme, a posle nekoliko vatrometa nebo su zaparale desetine crvenih raketa. Gradom je potom sa hrvatskim zastavama krenula kolona, čiji su sve brojniji učesnici uzvikivali imena generala, trubili su automobili i gradski autobusi. Pred katedralom zaštitnika Splita Svetog Duje nekoliko stotina ljudi molitvom je zahvaljivalo svom zaštitniku i poručilo da Split očekujesvoje generale".

"Danas su nas profesori pustili ranije iz škole. Moramo proslaviti pobedu naših generala. Oni su za nas heroji bili i uvek će biti", rekao je jedan učenik Druge gimnazije iz Splita.Kako izveštava hrvatska agencija, nekoliko Splićana je u izjavama medijima reklo da su srećni, jer je pravda pobedila i zato što je sa Hrvatske sada "zbačen" teški teret i sumnja.Na kolenima, imena generala uzvikivala je 85-godišnja Ivanica, koja je tokom celokupnog izricanja oslobađajuće presude plakala i molila se.

"Samo sam molila boga za dve stvari. Prvo da oslobodi generale, a drugo da ja to doživim. Hvala mu na tome. Sada mogu umreti", rekla je sa suzama u očima.Veselje i u Kninu?!Nekoliko stotina veterana i građana okupilo se na glavnom trgu u Kninu gde su s veseljem dočekali oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine tokom i posle akcije "Oluja" 1995. "Knin je danas drugi put slobodan", rekla je gradonačelnica Knina Josipa Rimac, preneli su hrvatski mediji. Ona je istakla da je današnji dan za građane Knina i cele Hrvatske jednako važan kao i 5. avgust 1995. godine kada su hrvatske snage ušle u Knin. "Današnja presuda od ljage je očistila Domovinski rat, čitavu oslobodilačku akciju Oluju, Hrvatsku, hrvatski narod", rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je presudu dočekao u Kninu. Predstavnici veteranskih udruženja takođe su istakli da je današnji dan, posle "Oluje" najvažniji u novijoj hrvatskoj istoriji. I u Šibeniku je presuda dočekana sa oduševljenjem, a na Šibenskom mostu okupilo se tim povodom oko 200 veterana i građana. Lokalni mediji prenose da sa šibenskih crkava i katedrale ne prestaju da zvone slavljenička zvona. Slavilo se u više hrvatskih gradova gde je uživo praćeno izricanje presude Haškog tribunala, između ostalih i u rodnim mestima Gotovine i Markača, Pakoštanima i Đurđevcu.

Kosorova zapevala himnu sa braniteljima

Jadranka Kosor, bivša predsednica HDZ, pridružila se velikom slavlju na Trgu bana Jelačića, gde su je hrvatski branitelji doslovno izvukli na pozornicu. Kosorova je zapevala himnu, ali i brojne hrvatske rodoljubive pesme. Pogledajte!

http://www.youtube.com/watch?v=3Nowttv_rRA
http://www.youtube.com/watch?v=ZxNLxHibSgs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track