Adis Medunjanin recitovao Kuran na izricanju doživotne robije
Foto: Reuters

Kažnjen terorista

Adis Medunjanin recitovao Kuran na izricanju doživotne robije

Planeta -
Amerikanac poreklom iz BiH u maju je osuđen za planiranje bombaškog napada na njujorški metro

NJUJORK - Američki državljanin, rođen u BiH, osuđen je na doživotni zatvor zbog učešća u planiranju bombaškog napada na metro u Njujorku 2009. godine, po naređenju operativaca terorističke mreže Al Kaida.

Federalni sud u Bruklinu osudio je u maju Adisa Medunjanina (28) po devet tačaka optužnice, uključujući zaveru za upotrebu oružja za masovno uništenje, zaveru za izvršenje terorističkog čina i pružanje materijalne podrške Al Kaidi, a sada mu je odmerena kazna.

Medunjaninov saučesnik u zaveri Nadžibulah Zazi uhapšn je u septembru 2009, samo nekoliko dana pre nego što su Medunjanin i treći učesnik zavere Zarein Ahmedžaj planirali da izvrše, kako je američki državni tužilac Erik Holder rekao, jedan od najozbiljnijih terorističkih napada u SAD posle 11. septembra.

Branilac Robert Gotlib je juče prilikom izricanja presude opisao Medunjanina kao inteligentnog mladića sa porodicom punom ljubavi koji je pobegao u SAD iz Bosne dok je bio dete. Članovi njegove šire porodice sedeli su mirno u dnu sudnice, a neki od njih brisali su suze.

Na pitanje da li bi želeo da da izjavu, Medunjanin je odrecitovao nekoliko stihova iz Kurana na arapskom, a onda je održao govor o nesrećnoj sudbini muslimana i siromašnih širom sveta i negirao da je imao bilo kakve veze sa zaverom da se izvrši napad na metro.

Zazi (27) i Ahmedžaj (27) su priznali krivicu i svedočili su protiv Medunjanina. Presuda Zaziju biće izrečena 14. decembra, a Ahmedžaju 10. maja.

Tužioci su na suđenju opisali kako su tri mladića nameravala da se pridruže talibanskim borcima u Avganistanu. Otišli su u Pakistan gde su upoznali posrednika Al Kaide. On ih je odveo da upoznaju operativce Al Kaide koji su im obezbedili vojnu obuku i ubedili ih da se vrate u SAD i izvrše napad u Njujorku.

Posle povratka, njih trojica su napravili plan da izvedu samoubilački napad, dogovorivši se da meta bude njujorški metro. Zazi je napravio eksplozivne naprave u svojoj kući u Koloradu, a u Njujork je došao u septembru 2009. s materijalom. Plan je prekinut kada su Zazi i Ahmedžaj posumnjali da ih neko prati.

Kada su agenti FBI u januaru 2010. pretresli Medunjaninovu kuću, on je ušao u atuomobil i u punoj brzini udario u drugo vozilo, što su tužioci opisali kao njegov poslednji pokušaj da ispuni svoju samoubilačku misiju, navodi Rojters.

"Adis Medunjanin je pokušao da postane mučenik i da pobije nedužne Njujorčane, sprovodeći Al Kaidin plan širenja terora u našoj zemlji", kazala je tužilac Loreta Linč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track