Izrael najavio još smrtonosnije napade

Kriza u Gazi

Izrael najavio još smrtonosnije napade

Planeta -
Mislim da ćemo u narednih nekoliko sati videti više ciljanih napada na naoružane ljude i komandire Hamasa, kazao je Izraelski vojni portparol, brigadni general Joav Mordahej

TEL AVIV - Izraelski vojni portparol, brigadni general Joav Mordahej, upozorio je da će Izrael ciljati komandire islamističkog Hamasa u pojasu Gaze uz napade na jedinice koje ispaljuju rakete.

Mordehaj je najavio "još smrtonosnije" napade u danu kada su Palestinci iz pojasa Gaze ispalili preko 30 raketa na više izraelskih gradova, Berševu, Ašfod, Aškelon, Sderot.

Četvrti dan za redom raketa je ispaljena i na Tel Aviv, ali je taj komercijalni centar Izraela zaštitila "Gvozdena kupola" presretanjem projektila.

Za isto vreme izraelski avioni izveli su 70 udara. Mordehaj je za izraelski vojni radio izjavio da je, uprkos naporima da se postigne primirje, vojsci naređeno da pojača napade, nakon sastanka kasno sinoć između izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Ehuda Baraka, preneo je Asošiejted pres.

"Mislim da ćemo u narednih nekoliko sati videti više ciljanih napada na naoružane ljude i komandire Hamasa, kazao je Mordehaj.

Međutim, u ovom trnutku čini se da su dve strane isuviše udaljene u svojim zahtevima da bi se primirje postiglo brzo kako je sinoć i jutros nagovešteno. Hamas uslovljava prekid vatre dizanjem blokade pojasa Gaze, koju su uveli i Izrael i Egipat 2007. godine kada je ta organizacija silom preuzela vlast od sekularnog Fataha.

Hamasovci takođe traže garancije da će prestati ciljana ubistva lidera organizacije, a takođe i komandanata. Izraelski zvaničnici to odbacuju. Oni nisu zaintersovani, kako kažu, za "tajmaut" i žele čvrste garancije da će raketna vatra konačno prestati.

Direktor izraelskog Ministarstva odbrane Udi Šani objasnio je da cilj opercije nije da se zbaci Hamas, već da se parališu sposobnosti organizacije da napada Izrael.

"Ako ne postignemo naše ciljeve iz vazduha, moraćemo ući kopnom. Nadam se da će se u narednim danima odlučiti", rekao je Šani.

Iran očekuje da region naoruža Palestince protiv Izraela

Iran očekuje da će zemlje u regionu poslati Palestincima oružje kako bi im pomogli da se bore protiv Izraela, izjavio je danas predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani.

"Zašto islamske zemlje ne bi poslale oružje Pelestini?", upitao je Laridžani, ističući da Izrael već dobija takvu pomoć od SAD i zapadnih zemalja, javila je zvanična novinska agencija Irna.

"Iako su političke mere koje preduzimaju zemlje u regionu za svaku pohvalu, one definitivno nisu dovoljne. Od tih zemalja se očekuje da pošalju ozbiljnu vojnu pomoć Palestincima", istakao je Laridžani.

On je, takođe, naglasio da bi zemlje iz regiona koje šalju oružje sirijskim pobunjenicima tu pomoć trebalo da preusmere na Palestince, ne navodeći koje su zemlje u pitanju, prenela je agencija Frans pres.Iran, snažan saveznik režima u Damasku, takođe je jedan od ključnih saveznika izraelskog protivnika - islamističke organizacija Hamas, koja upravlja pojasom Gaze.

Izrael već peti dan bombarduje pojas Gaze, a broj žrtava na palestinskoj strani porastao je na 53.Izjava Laridžanija usledila je dan pošto je ministar odbrane Irana Ahmad Vahidi pozvao islamske države da se udruže i osvete Izraelu za smrtonosne napade u Gazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track