Sanader i bez dokaza ide na robiju
Foto: REUTERS

Dan odluke

Sanader i bez dokaza ide na robiju

Planeta -
Bivši premijer Hrvatske, kojem danas izriču presudu za ratno profiterstvo i primanje mita, završiće u zatvoru iako dokazi o njegovoj krivici nisu bili čvrsti, pišu zagrebački mediji

ZAGREB - Pravda mora biti zadovoljena.Bivšem hrvatskom premijeru i šefu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu danas će biti izrečena presuda za ratno profiterstvo i primanje mita, za šta je tužilaštvo tražilo 15 godina zatvora. Bez obzira na to što je ceo proces bio traljavo pripremljen i bez čvrstih dokaza, hrvatski mediji ne sumnjaju da će Sanader završiti iza rešetaka, barem zbog uzimanja mita, za šta je maksimalna kazna osam godina zatvora.Od Hipa 480.000 evra Prva tačka optužnice protiv nekad najmoćnijeg čoveka u Hrvatskoj odnosi se na ratno profiterstvo. Sanader je optužen da je 1994. i 1995, kad je bio zamenik ministra spoljnih poslova Mate Granića, uzeo proviziju od 480.000 evra prilikom posredovanja za dobijanje kredita od austrijske Hipo banke za kupovinu diplomatskih predstavništava u svetu. Zvanično, provizija je isplaćena Eugenu Laksi, uticajnom hrvatskom iseljeniku koji je nakon Drugog svetskog rata emigrirao u Južnu Ameriku. Stav tužilaštva je da je Sanader zapravo ukrao Laksin identitet da bi prikrio da je provizija isplaćena njemu. U zamenu je Sanader navodno ponudio Volfgangu Kultereru, bivšem direktoru Hipo banke, povlašćen položaj na hrvatskom tržištu.Od MOL 10 miliona evraDruga tačka optužnice mnogo je ozbiljnija od prve i Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL Žolta Hernadija primio mito od 10 miliona evra prilikom prodaje hrvatske naftne kompanije INA i tako Mađarima prepustio upravljačka prava u „dragulju hrvatske privrede“.

Međunarodna blamažaHrvatski mediji navode da bi u slučaju da Sanader bude oslobođen to bila međunarodna blamaža, naročito zbog posrednog optuživanja MOL. Ako bude osuđen, Hrvatska bi osnažila svoju poziciju kao deoničar INA, pa bi povratila i upravljačka prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track