AFERA LOREAL: Dižu optužnicu protiv Sarkozija?

AFERA LOREAL: Dižu optužnicu protiv Sarkozija?

Planeta -
Bivšeg francuskog lidera terete da je od Lilijan Betankur, vlasnice „Loreala“ i najbogatije Francuskinje, nezakonito primio 150.000 evra za predsedničku kampanju 2007.

PARIZ - Dolijao.Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (57) mogao bi da bude optužen za nezakonito finansiranje predsedničke kampanje 2007. zbog togašto je primao donacije od najbogatije žene Francuske, vlasnice „Loreala“ Lilijan Betankur (90). Budući da više nije predsednik Francuske i da ga ne štiti imunitet, on je zbog toga juče satima bio na saslušanju kod istražnog sudije u Bordou.Sarkozijev advokat Tjeri Ercog rekao je nakon saslušanja da protiv njegovog klijenta može da bude podignuta ili preliminarna optužnica, ili može da dobije status specijalnog svedoka s mogućnošću da protiv njega bude podignuta optužnica kasnije.Istraga protiv Sarkozija trajala je dve godine, a u julu 2012, dok je on bio van zemlje, policija je pretresla njegov stan i kancelariju u Parizu tražeći dokaze njegove veze s Betankurovom. Optužbe protiv bivšeg francuskog predsednika zasnovane su na svedočenju računovođe francuske milionerke, koja je ranije rekla da je lično dala 150.000 evra u kešu blagajniku Sarkozijeve stranke za predsedničku kampanju 2007, što je mnogo iznad dozvoljenog iznosa za pojedinačne donacije. Otežavajuća okolnost za Sarkozija jeste to što je vlasnica „Loreala“ odavno neuračunljiva. Smatra se da je on izmanipulisao staricu, koja zbog Alchajmerove bolesti i drugih psihičkih teškoća nije mogla sama da odluči da li treba da mu da tako vredan poklon.Međutim, prema navodima francuskih medija, iz te saradnje sa Sarkozijem i vlasnica „Loreala“ je imala velike koristi. Bivši francuski lider joj je garantovao da će, ukoliko postane predsednik, ona biti oslobođena brojnih poreza.

Lilijan Betankur
Lilijan Betankur

Dobijao novac i od GadafijaNikolu Sarkozija sumnjičili su da je tokom svoje predsedničke izborne kampanje 2007. primao novac i od ubijenog libijskog lidera Moamera el Gadafija. On je navodno podržao Sarkozijevu kampanju sa 50 miliona evra. Mnogi veruju da je akcija NATO u Libiji pokrenuta baš zbog toga da bi Sarkozi sakrio dokaze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track