Hrvati sada jure predsednika MOL

Istraga se nastavlja

Hrvati sada jure predsednika MOL

Planeta -
Hrvatski tužilac Mladen Bajić pokušava da izvede pred sud mađarskog biznismena Žoltana Hernadija zbog davanja mita Ivi Sanaderu

ZAGREB - Traže pravdu.Nakon što je nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita i ratnog profiterstva, glavni tužilac Mladen Bajić sada pokušava da izvede pred sud i prvog čoveka mađarskog MOL Žoltana Hernadija zbog davanja mita.Hrvatsko tužilaštvo još vodi predistražne radnje o ulozi predsednika uprave MOL Hernadija u podmićivanju Sanadera sa 10 miliona evra radi prepuštanja upravljačka prava u „Ini“ mađarskoj naftnoj kompaniji. Međutim, ako Vrhovni sud Hrvatske potvrdi osuđujuću presudu Sanaderu, tužilac Bajić moraće da procesuira Hernadija kao glavnog osumnjičenog za davanje mita.Hrvatski mediji prenose da Hernadi nije bio na optuženičkoj klupi pored Ive Sanadera samo zbog formalno-pravnih razloga. Tužilaštvo nije uspelo da ispita Hernadija kao osumnjičenog, što je po zakonu preduslov da se protiv nekoga podigne optužnica. Naime, pre godinu dana mađarski državni tužilac odbio je hrvatski zahtev za ispitivanje Hernadija jer bi to navodno „ugrozilo sigurnost Republike Mađarske“.Sada, nakon osuđujuće, iako prvostepene presude Sanaderu kao primaocu mita, tužilaštvo ima više mogućnosti kad je reč o postupanju prema Hernadiju. Prva je suđenje u odsustvu, mada podizanje optužnice protiv Hernadija sada ne bi imalo previše smisla, jer u konkretnom slučaju ne preti zastarevanje kriminalne radnje. Druga mogućnost jeste da tužilac Bajić Županijskom sudu u Zagrebu predloži određivanje istražnog zatvora Hernadiju, što je preduslov za raspisivanje međunarodne poternice. Treća opcija je da Hrvatska sačeka ulazak u EU i onda od Mađarske traži da isporuči Hernadija.

Puklo prijateljstvo školskih drugara
Puklo prijateljstvo školskih drugara

Sanader i Bajić bili prijateljiTužilac Mladen Bajić i bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader bili su prijatelji od detinjstva. Poznaju se još iz Splita, išli su u istu školu, a tokom godina imali su odličan odnos, pa je Sanaderova saborska većina Bajiću dva puta produžavala mandat. Bajić je na čelu hrvatskog tužilaštva od 2002.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track