Slovačkim učiteljima mala plata od 540 evra
Foto: Rojters

Tri dana bez škole

Slovačkim učiteljima mala plata od 540 evra

Planeta -
Prosvetari traže povećanje plate od 10 posto jer su njihove plate najmanje u celoj EU

BRATISLAVA - Osnovne i srednje škole širom Slovačke danas su zatvorene, jer su učitelji i drugi zaposleni stupili u štrajk tražeći veće plate i bolje uslove rada.U štrajk se uključilo 80 odsto zaposlenih u osnovnim i 70 odsto zaposlenih u srednjim školama, prema saopštenju sindikata u prosveti.

Ne rade ni neka obdaništa, u nastojanju da nateraju vladu premijera Roberta Fica da im od naredne godine poveća plate za 10 odsto.

Za sada je neizvesno koliko će štrajk trajati, a u tri najveća slovačka grada - Bratislavi, Banskoj Bistrici i Košicama, učitelji će danas izaći i na ulice.

Oni žele da ukažu na činjenicu da mladi učitelj koji tek počinje da radi, sa prosečnom platom od 541 evro, spada u najslabije plaćene u Evropskoj uniji, kao i da je učiteljski poziv potcenjen u Slovačkoj, gde prosečna plata iznosi 793 evra.

Škole će biti zatvorene najmanje tri dana. Lokalne vlasti su, na poziv ministra prosvete, izašle u susret zaposlenim roditeljima tako što su organizovale centre slobodnog vremena gde deca mogu da budu tokom otkazane nastave.

Premijer Fico je rekao da učiteljima može da ponudi povišicu od najviše pet odsto. Dodatnih 36 evra mesečno za učitelje i 18 evra za ostale zaposlene za sindikate je bilo neprihvatljivo pa su najavili da će štrajk nastaviti tako što će otvoriti škole ali deci neće držati nastavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track