File: BiH nije ispunila obećano

Odložen proces evrointegracija

File: BiH nije ispunila obećano

Planeta -
I dalje ne postoji dogovor o primeni presude u slučaju "Sejdić-Finici", model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU i dalje nije predložen

SARAJEVO - Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je u Sarajevu da Bosna i Hercegovina (BiH) nije ispunila glavne obaveze koje je na sebe preuzela na sastanku u Briselu krajem juna, što će dodatno odložiti proces evropskih integracija BiH. File je, nakon drugog dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja BiH EU, rekao da je današnji sastanak sa političkim liderima stranaka u BiH, predstavnicima institucija BiH i međunarodne zajednice, bio veoma bitan i konstruktivan.

Uprkos neisupnjenim uslovima, File je rekao da iz Sarajeva odlazi ohrabren određenim napretkom BiH. "Nastavak našeg dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu je jasan signal naše snažene predanosti vašoj zemlji i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Veliki broj političkih, ekonomskih i društvenih reformi će biti neophodan i moraće da bude sproveden u idućim godinama u procesu evropskih integracija", kazao je File novinarima, preneli su bosanski mediji.

On je, međutim, konstatovao da predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su preuzeli na sebe u toku prvog sastanak, prvog dijalog koji je u junu održan u Briselu. I dalje ne postoji dogovor o primeni presude u slučaju "Sejdić-Finici", model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU i dalje nije predložen. "To će dovesti do dodatnog odlaganja evropskih integracija vaše zemlje", rekao je evropski komesar za proširenje. File je potvrdio da će EU nastaviti da učestvuje u trilateralnim susretima EU, BiH i Hrvatske, čiji je cilj pomoć BiH da se pripremi za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Unije, 1. jula naredne godine.

On je ukazao da BiH, zbog svojih unutarnjih poteškoća, nespremno dočekuje ulazak Hrvatske u EU. "Nedostatak koordinacije i nejasne podele odgovornosti (u BiH) razlog su zbog kojega se robe životinjskog porekla od naredne godine neće moći izvoziti iz BiH u EU, uključujući i Hrvatsku", upozorio je evropski komesar. Ipak, dodao je on, EU je čvrsto opredeljena za nastavak trilateralnih susreta kako bi se utvrdili efikasni mehanizmi gradničnih kontrola prema BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja