PRETERAO: Salji Beriša naljutio Grke

Hoće tuđe

PRETERAO: Salji Beriša naljutio Grke

Planeta -
U saopštenju povodom 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, Beriša je govorio o Albaniji svih albanskih zemalja, od Preveze do Preševa, od Skoplja do Podgorice

ATINA - Grčki ministar spoljnih poslova Dmitris Avramopulos otkazao je put u Albaniju pošto je premijer te države Salji Beriša jednu oblast na severoistoku Grčke nazvao "albanskom zemljom".

U saopštenju povodom 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, Beriša je govorio o "Albaniji svih albanskih zemalja, od Preveze do Preševa, od Skoplja do Podgorice".

Preveza je deo severne grčke pokrajine Epir, gde su etnički Albanci živeli pre Drugog svetskog rata i Berišina izjava izazvala je ljutnju Atine.

"Takve izjave ne pomažu negovanju klime prijateljstva, poverenja i dobrosusedskih odnosa dve države", saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je ministar Avramopulos otkazao put u Albaniju zbog ovog pitanja.

Iz Berišine kancelarije nastojali su da ublaže premijerovu izjavu, navodeći da se ona odnosila na "istorijski kontekst od pre 100 godina" i da "ne izražava nikakvu teritorijalnu pretenziju prema susedima na Jugu, Severu ili Istoku".

Dolazak otkazao i Makedonski predsednik Ivanov

Nezavisno, makedonski predsednik Ivanov je otkazao svoj dolazak u Tiranu nakon što je automobil makedonskog premijera Nikole Gruevskog tokom njegove nedavne posete albanskoj prestonici gađan jajima i plastičnim flašama i zapaljena makedonska zastava.

Proslavi su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Janez Janša i Mađarske Viktor Orban, kao i zvaničnici Italije i Kosova.

Centralnoj proslavi u Tirani su sa srpske strane prisustvovali pomoćnik ministra spoljnih poslova Zoran Vujić i ambasador Srbije u Albanijii Miroljub Zarić.

Na spomenik nezavisnosti u centru Valone i na grob osnivaču albanske države Ismailju Ćemaliju ranije danas položili su vence albanski predsednik Bujar Nišani, premijer Beriša i predsednica skupštine Jozefina Topali.

To su, takođe, učinili kosovska predsednica Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači i predsednik kosovske skupštine Jakub Krasnići.

Proslava je nastavljena u Tirani polaganjem venaca na spomenik Majci Albanije na Groblju mučenika.

Kulminacija svečanosti bila je u podne kada je sečena crvena torta od 550 metara kvadratnih sa crnom figurom dvoglavog orla i ispisanom godinom proglašenja nezavisnosti, 1912, nakon čega je održana jednočasovna parada vojske i policije.

Beriša je planirao da u čast albanskog praznika bude zaklano i okrenuto na raznju 2.000 ovaca, ali je od toga odustao zbog gneva nekoliko grupa za zaštitu životinja.

U prisustvu albanskog premijera i drugih zvaničnika, večeras je, takođe, otkriven spomenik 100. godišnjice nezavisnosti Albanije u parku Rinia.

U Palati kongresa održan je koncert "Putovanje nacije", na kome su nastupili poznati albanski umetnici, među kojima svetski poznati sopran Inva Mula, a proslava je okončana zvaničnom večerom koju je priredio albanski predsednik Nišani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track