Grčki scenario: Slovenija lako može da se zapali

Janša upozorava

Grčki scenario: Slovenija lako može da se zapali

Planeta -
Slovenački premijer upozorava da u demokratiji svako može da javno izrazi svoje mišljenje, ali da se ne može dopustiti bacanje granitnih kocki i eksploziva na policiju

LJUBLJANA - Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da Slovenija može poći ka "grčkom scenariju" ako se nastave ulični protesti s elementima nasilja i upozorio da je Slovenija zbog krize već natopljena benzinom koji lako može da zapali svaka šibica.

Umesto zanimljivog dvoboja kandidata od kojih smo očekivali predloge za bolju budućnost kojima će konkurisati pred biračima, samo je nekoliko dana pre glasanja pažnja javnosti odvučena na sasvim drugu stranu, naveo je Janša.

On je dodao da ga to podseća na izbore 2004. godine kad je njegova stranka pobedila na izborima, ali su na dan te izborne pobede iz nepoznatog razloga protestovali novinari jer pobeda desne opozicije nije smela biti glavna tema, preneli su mediji.

U izjavi koju je objavio njegov kabinet, a pre demonstracija najavljenih za danas po podne u Ljubljani, na kojima grupe s Fejsbuka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku, slovenački premijer upozorava da je Slovenija zbog krize već natopljena benzinom koji lako može zapaliti svaka šibica.

Janša očekuje da će policija, ali i građani ubuduće sprečiti moguće izraze nasilja, već zabeležene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani.

Slovenački premijer upozorava da u demokratiji svako može da učestvuje u izbornom procesu i da javno izrazi svoje mišljenje, ali da se ne može dopustiti bacanje granitnih kocki i eksploziva na pripadnike policije.

S otvorenim aluzijama na aktuelnog predsednika Danila Tirka i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča, Janša navodi da neki ocenjuju da je vreme njegove vlade proteklo, čime žele da prodube blokade u političkom procesu odlučivanja čiji su cilj finansijska stabilizacija, štednja i izlazak iz krize.

Slovenija je u ozbiljnoj situaciji, ali je u stanju i sposobna da obezbedi budućnost, a Slovenci su već mnogo puta dokazali da nisu naivni i da znaju da se ujedine, poručio je Janša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track