Basesku izviždan na nacionalni praznik Rumunije

Dole štednja

Basesku izviždan na nacionalni praznik Rumunije

Planeta -
Predsednik Rumunije suočio se sa zvižducima više puta poslednjih godina, a posebno od 2010. godine, kada su uvedene mere štednje koje su pogodile većinu Rumuna

BUKUREŠT - Predsednik Rumunije Trajan Basesku izviždan je danas na vojnoj paradi u Bukureštu organizovanoj povodom nacionalnog dana Rumunije.

Basesku je izviždan kada je stigao kod Trijumfalne kapije gde je održana vojna parada, kao i na kraju parade. Okupljeni su skandirali "Dole Basesku".

Predsednik Rumunije suočio se sa zvižducima više puta poslednjih godina, a posebno od 2010. godine, kada su uvedene mere štednje koje su pogodile većinu Rumuna.

Rumunija 1. decembar obeležava kao svoj nacionalni praznik, u znak sećanja na 1918. godinu, kada se se ujedinile Transilvanija i Rumunska kneževina, a Besarabija i Bukovina se pripojile rumunskoj teritoriji.

Na tradicionalnoj vojnoj paradi učestvovalo je oko 1.500 vojnika, koji su prošli ispod Trijumfalne kapije izgrađene posle Prvog svetskog rata, kao kopija Trijumfalne kapije u Parizu. Vojnu paradu je duž bulevara na kojem Trijumfalna kapija pratilo oko 20.000 građana, od kojih su mnogi došli sa decom. Gotovo svi su nosili rumunsku trobojku - crveno, žuto, plavo.

Među zvaničnicima koji su pratili vojnu paradu bili su premijer Viktor Ponta, članovi vlade, predsednici Senata i Poslaničkog doma Krin Antonesku i Valeriu Zgonea, visoki predstavnici vojske, članovi ambasada.

Nacionalni dan Rumunije proslavljen je u svim rumunskim gradovima, a posle proslave, prema tradiciji, prisutnima je služen pasulj sa kobasicama prema receptu iz vojnih kasarni koji važi za recept za najukusniji pasulj.

Na Palati Viktorija, u kojoj je sedište vlade, jutros je postavljena ogromna rumunska zastava od 1.400 kvadratnih metara, a posle izvođenja nacionalne himne, premijer Ponta je pozvao prisutne da posete zgradu i bio je njihov vodič na dan otvorenih vrata u zgradi vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track