Severna Koreja lansira raketu dugog dometa

Drugi pokušaj

Severna Koreja lansira raketu dugog dometa

Planeta -
Očekuje se da će taj potez pogoršati već zategnute odnose sa Seulom i Vašingtonom

SEUL - Severna Koreja objavila je danas da će pokušati da lansira raketu dugog dometa sredinom decembra, samo osam meseci posle neuspelog pokušaja u aprilu koji je naišao na osude zbog kršenja zabrane Ujedinjenih nacija. UN je zabranila Severnoj Koreji da razvija nuklearni i raketni program.

Objava severnokorjeske svemirske agencije usledila je posle spekulacija van zemlje o pojačanim aktivnostima oko lansirnog terena na zapadnoj obali Severne Koreje uhvaćenim na satelitskim snimcima. Raketa će biti lansirana između 10. i 22 decembra.

Očekuje se da će taj potez pogoršati već zategnute odnose sa Seulom i Vašingtonom, u trenutku kada se SAD sprema za početak drugog mandata predsedniku Baraku Obami, a Južna Koreja održava svoje predsedničke izbore 19. decembra.

Ovo će biti drugi pokušaj lansiranja rakete od kada je na čelo države došao Kim Džon Un, koji je preuzeo vođstvo zemlje posle smrti oca Kim Džong Ila pre skoro godinu dana.

Portparol severnokorejskog Komitata za svemirsku tehnologiju rekao je da su naučnici analizirali greške napravljene tokom neuspelog pokušaja u aprilu i da su poboljšali preciznost rakete Unha i satelita Kvangmiongsong, prenela je korejska novinska agencija KCNA.

Agencija je navela da je lansiranje rakete želja pokojnog lidera Kim Džong Ila, čiju će godišnjicu smrti 17. decembra 2011. Severna Koreja obeležiti svečano.

Severnokorejska svemirska agenicja navela je da će raketa biti opremljena satelitom za posmatranje Zemlje i da zadržava pravo da razvija svemirski program u mirnodopske svrhe.

Vašington smatra da su sevenrnokorejska lansiranja raketa prikrivene probe tehnologije za rakete dugog dometa napravljene da mogu da pogode SAD, probe koje su zabranile Ujedinjene nacije.

Severna Koreja ima funkcionalne rakete kratkog i srednje dometa, ali lansiranja raketa dugog dometa bila su neuspela 1998, 2006, 2009 i u aprilu ove godine. Koliko je poznato, Severna Koreja nije uspela da postavi atomsku bombu na svoju raketu, ali se veruje da ima dovoljno plutonijuma za upotrebu u oružju za najmanje oko šest bombi, prema američkim stručnjacima.

Sama Severna Koreja je 2010. otkrila da ima program za obogaćivanje uranijuma koji bi mogao da stvori drugi izvor materijala za nuklearno oružje.

Pregovori za demontiranje severnokorejskog nuklearnog programa u zamenu za pomoć, u kojima je učestvovalo šest država, propali su početkom 2009. godine.

SAD smatraju da severnokorjesko razvijanje nuklearnog oružja i balističkih raketa predstavlja pretnju azijskoj i svetskoj bezbednosti. Severna Koreja navodi da razvija bombe da bi se branila od, kako ona smatra, američke nuklearne pretnje u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track