Sirijska TV: Teroristi ubili 29 učenika i nastavnika

U blizini Damaska

Sirijska TV: Teroristi ubili 29 učenika i nastavnika

Planeta -
Izveštaj o napadu potvrdila je i grupa opozicionih aktivista - Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu

DAMASK - U današnjem napadu sirijskih pobunjenika na jednu školu u blizini Damaska poginulo je 29 učenika i njihov nastavnik, javila je državna televizija. Za sada se ne zna koje su godište poginuli učenici kao ni njihov identitet. "Usmrtio ih je projektil koji su lansirali teroristi", navodi se u izveštaju sirijske televizije, koja, kao i zvaničnici i drugi državni mediji, od početka krize u zemlji pre više od 20 meseci, pripadnike antirežimskih snaga naziva teroristima, prenose agencije.

Izveštaj o napadu potvrdila je i grupa opozicionih aktivista - Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, koja svakodnevno izveštava o napadima i žrtvama u sirijskom krizi. Škola koju su pobunjenici napali nalazi se u kampu Vafidin, oko 20 kilometara severoistočno od Damaska, u kojem živi oko 25.000 osoba raseljenih sa Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao 1967. godine. Sukobi istočno od Damaska su u poslednjih nekoliko dana sve intenzivniji, jer vojska pokušava da iz regiona Istočna Guta potisne pobunjenike koji se sve više približavaju prestonici.

Sirijska vojska jutros je granatirala više područja u ovoj oblasti, kao i u području jugozapadno od Damaska. Inače, generalni-sekretar NATO Anders Fog Rasmusen upozorio je danas da "ukoliko neko upotrebi hemijsko oružje da on očekuje da međunarodna zajednica odmah reaguje" i dodao da "sirijske zalihe hemijskog oružja predstavljaju razlog za ogromnu zabrinutost".

Sirijska agencija SANA je javila da je danas jedna teroristička grupa ubila novinara državnog lista "Tišrin", Nadžija Asada dok je išao na posao. Sirijska opservatorija sa svoje strane navodi da je u minobacačkom napadu na Alepo poginulo 12 osoba, a 13 u drugom napadu u predgađu Alepa, Halak. Opservatorija ističe, takođe, da je najmanje 17 neidentifikovanih tela pronađeno u predgrađu Damaska, Tijabijeh. Prema podacima aktivista, u sukobima u Siriji od marta prošle godine poginulo je više od 41.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track