U uličnim borbama u Kairu petoro mrtvih

Egipat

U uličnim borbama u Kairu petoro mrtvih

Planeta -
Tokom noći povređeno 446 ljudi, među kojima je 35 policajaca, a da su grupe koje su se sukobile ispred predsedničkog kompleksa bacale "molotovljeve koktele", kamenice i štapove

KAIRO - U sukobima koji su noćas izbili u Kairu između pristalica i protivnika predsednika Egipta Mohameda Morsija poginulo je najmanje petoro ljudi, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se politička kriza u toj zemlji zbog spornog nacrta ustava zaoštrava.

U saopštenju koje je izdato rano jutros navodi se i da je tokom noći povređeno 446 ljudi, među kojima je 35 policajaca, a da su grupe koje su se sukobile ispred predsedničkog kompleksa bacale Molotovljeve koktele, kamenice i štapove, javio je AP.

Istovremeno, agencija Frans pres izveštava da je egipatska vojska ispred predsedničke palate rasporedila tenkove i oklopna vozila, dok stotine Morsijevih pristalica uzvikuju slogane podrške presedniku.

Noćašnje ulične borbe u kvartu Heliopolis najintenzivnije su nasilje otkako je počela kriza u Egiptu 22. novembra, kada je Morsi usvojio dekret kojim je sebi dao široka ovlašćenja.

Nasilje se juče proširilo i na druge delove zemlje - Morsijevi protivnici zapalili su kancelarije islamističkog pokreta Muslimanska braća u Suecu i Ismailiji, istočno od Kaira, a sukobi su izbili i u industrijskom gradu Mahalah i provinciji Menufijah u delti Nila, severno od prestonice.

Kriza u Egiptu kulminirala je usvajanjem nacrta ustava u skupštini prošle sedmice, koji, kako kritičari tvrde, ne garantuje ni slobodu veroispovesti, ni slobodu štampe, i otvara put za strogu interpretaciju šerijatskog zakona.Opozicija je za danas najavila nove proteste i odbacila sve pozive na dijalog dok se nacrt ustava ne odbaci.

http://www.youtube.com/watch?v=agwko6jW6AI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track