OPASNO: Veliki asteroid Toutatis sve bliži Zemlji

Smak sveta?

OPASNO: Veliki asteroid Toutatis sve bliži Zemlji

Planeta -
Kad god se Toutatis približi Zemlji, vesnici smaka sveta na internetu dižu paniku i pokreću rasprave o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’. Spekulacije su bile naročito izražene 2004. godine kada je prošao mnogo bliže Zemlji na "samo" četiri udaljenosti od Meseca

Toutatis je jedan od najvećih asteroida koji se ciklički približavaju Zemlji. Nazvan je po keltskom bogu, plemenskom zaštitniku, a ima neobičan oblik nalik na kikiriki ili sneška belića. Okreće se oko svoje duže ose, ali i oko središta, a pored Zemlje prolazi svake četiri godine.

Kad god se Toutatis približi Zemlji, vesnici smaka sveta na internetu dižu paniku i pokreću rasprave o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’. Spekulacije su bile naročito izražene 2004. godine kada je prošao mnogo bliže Zemlji na "samo" četiri udaljenosti od Meseca, toliko blizu da se mogao da se vidi golim okom. Stručnjaci ističu da je njegovo kretanje u daljoj budućnosti, teško predvideti, ali tvrde da u ovom veku ipak nema šanse da udari u Zemlju.

Toutatis jedan od preko 1000 objekata koji spadaju u potencijalno opasne objekte za Zemlju. Javnosti je već dobro poznat zbog njegovih bliskih prolaza pored Zemlje koji su se poslednji put događali 2004. i 2008. godine.

Sledeći bliski susret dogodiće se veoma brzo već 12. decembra 2012. godine kada će proći na udaljenosti od 0.046 astronomskih jedinica, odnosno 6,900,000 km. Iako je poprilično velikih dimenzija, promera od oko 4,5 km, Tutatis neće biti vidljiv golim okom, već nešto boljim amaterskim teleskopima...ako je verovati zvaničnim procenama.

http://www.youtube.com/watch?v=s5-KLh1SBKI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track