Amerikanci legalizovali marihuanu

Narko-karteli gube milijarde

Amerikanci legalizovali marihuanu

Planeta -
Meksički kriminalci ostaju bez velike zarade u SAD pošto su države Kolorado i Vašington zakonom dozvolile upotrebu kanabisa

VAŠINGTON - Tokovi novca.Nakon što su američke savezne države Kolorado i Vašington legalizovale drogu marihuanu, meksički narko-karteli izgubiće milijarde dolara od njene prodaje u SAD, procenjuju analitičari.Institut za konkurentnost iz Meksiko Sitija procenjuje da bi samo zbog te dve države meksičkim kartelima, koji drže između 50 i 70 odsto tržišta marihuane u SAD, prihodi iz Amerike mogli da padnu za 25 odsto. Tačnije, izgubiće 1,43 milijarde dolara u Koloradu i 1,37 milijardi u Vašingtonu.Stupanje legalizacije marihuane na snagu u Sijetlu se slavilo odbrojavanjem kao za Novu godinu, a okupljeni „slavljenici“, kada su se kazaljke sata u četvrtak u ponoć poklopile, izvadili su svoje džointe i počeli da ih puše. Samo za tu priliku policija nije pisala kazne, iako je pušenje marihuane na javnom mestu i dalje zabranjeno, baš kao i konzumiranje alkohola. Legalizacija u Koloradu stupa na snagu 5. januara.Legalizacija će tako naneti veliku finansijsku štetu kriminalnim grupama, više od samog „rata protiv droge“, koji SAD vodi od 1971. Efekat tog rata protivnici porede s prohibicijom u SAD početkom 20. veka, kada je povećano konzumiranje žestokih pića. Amerika je od početka rata protiv droge potrošila neverovatnih 2.500 milijardi dolara, ali nikad nije želela da prizna poraz, jer su narkotici postali čistiji, jeftiniji i dostupniji nego ikad ranije.Danas se procenjuje da bi u Americi porez na droge, ako bi stopa bila slična onoj na alkohol, godišnje doneo 46,7 milijardi dolara, a država bi uštedela oko 41 milijardu koju troši na hapšenje i kažnjavanje.

Bela kuća protiv „vutre“Administracija predsednika Baraka Obame razmatra pravne poteze protiv Kolorada i Vašingtona kako bi ipak zadržala status „trave“ kao ilegalne droge. Upotreba marihuane i dalje je zabranjena federalnim zakonom o kontrolisanim supstancama, pa je jedna od opcija koju razmatra Ministarstvo pravosuđa tužba protiv tih država. Druga opcija je zamrzavanje federalnog novca državama koje krše taj zakon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track