Ledeno doba: U CG i Hrvatskoj i do minus 18

Zavejani

Ledeno doba: U CG i Hrvatskoj i do minus 18

Planeta -
Najhladnija Pljevlja, a beli pokrivač najviši jr na Žabljaku, oko pola metra

PODGORICA - Najhladniji grad u Crnoj Gori jutros su bila Pljevlja, gde je izmereno minus 18 stepeni.Veoma hladno je i na Žabljaku, u Kolašinu i Bijelom Polju, a samo u nekim mestima na primorju temperatura je nešto iznad nule.Meteorolozi su saopštili da je u Podgorici jutros izmerena temperatura iznosila minus jedan stepen. U Crnoj Gori danas nema padavina, a i vetar je znatno oslabio.

Međutim, već u večernjim časovima očekuje se novi ciklon, zbog čega će se i dalje zadržati hladno vreme, ali s manje padavina nego što je bilo krajem protekle sedmice.

Stabilizacija vremena se očekuje u sredu i četvrtak, a u petak meteorolozi najavljuju novi ciklon.Sneg je prekrio veći deo Crne Gore, a beli pokrivač je najviši na Žabljaku, oko pola metra, kao i u Kolašinu, gde je izmereno 40 centimetara snega.

Mnoga sela u žabljačkoj i šavničkoj opštini su u mraku, zbog oštećenja elektromreže, a bez električne struje je i sam Šavnik.

Komunalne službe u crnogorskim gradovima su ovu zimu dočekale spremnije, poučene iskustvom iz februara ove godine, kada je Crna Gora bila takoreći porobljena obilnim snegom.

I Hrvatsku je jutros zahvatio talas hladnoće i temperature su svuda, osim na Jadranu, pale znatno ispod nule, i do minus 18 stepeni.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, najniža temperatura izmerena je u sedam časova na Crnom Lugu na Rusnjaku - minus 18, u Slavonskom Brodu je minus 17, a u Gospiću minus 16 stepeni Celzijusa. U Zagrebu je jutros izmereno minus 10, a na zagrebačkom aerodoromu Pleso minus 16 stepeni.

Prema izveštajima lokalnih medija, poslednjih dana od napora prilikom čišćenja snega umrle su četiri osobe koje su, izuzev jedne, bile starije životne dobi i hronični bolesnici.

Uz to je hrvatska policija saopštila jutros da je u nedelju u mestu Jasikovac u opštini Plitvička jezera pronađen i mrtav 40-godišnjak s područja Vojnića koji je nestao dan ranije.Naložena je obdukcija tela, a sumnja se da je umro od posledica smrzavanja.

Hrvatski auto-klub saopštio je da su u većem delu zemlje putevi mokri i klizavi, kao i da je zbog niskih temperatura moguća poledica, zbog čega upozoravaju vozače da ne kreću na put bez zimske opreme.Glavni putevi otvoreni su za saobraćaj, a na autoputu Zagreb-Split, kroz tunele Mala Kapela i Brinje u smeru Zagreba, vozi se jednom trakom.

Iz Hrvatskih železnica saopštili su da međunarodni i brzi vozovi voze na svim relacijama, a kašnjenja su do 60 minuta.

Prema prognozi, sneg će ponovo padati u drugom delu dana u unutrašnjosti, a na moru kiša. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti biće između minus pet i 0 stepeni, a na Jadranu od četiri do 10 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track