Makedonija kriva, izručila El Masrija agentima CIA

Sud presudio

Makedonija kriva, izručila El Masrija agentima CIA

Planeta -
Odlukom Evropskog suda u Strazburu, na koju Makedonija nema pravo žalbe, El Masri će dobiti odštetu od 60.000 evra.

SKOPLJE - Kaled El Masri, nemački državljanin libanskog porekla, dobio je slučaj protiv Makedonije u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog kidnapovanja, nelegalnog držanja i predavanja tajnim agentima CIA, početkom 2004 godine.

Sud za ljudska prava u Strazburu doneo je odluku da je Makedonija pre osam godina prekršila Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava, onemogućila mu pravo slobode na privatnost i familijarni život.

El Masrija, kako je naveo u tužbi, privele su makednske vlasti na ulazu u Makedoniju krajem 2003. godine i nakon 23 dana držanja i ispitivanja u hotelu u Skoplju predat agentima CIA koji su ga odveli na ispitivanje u Avganistan.

Kako tvrdi El Masri, posle nekoliko meseci utvrđeno je da je uhapšen greškom zbog sličnosti njegovog prezimena sa prezimenom poznatog teroriste.

Odlukom Evropskog suda u Strazburu, na koju Makedonija nema pravo žalbe, El Masri će dobiti odštetu od 60.000 evra.

Pravni zastupnik Makedonije u ovom slučaju Kostadin Bogdanov kazao je da je glavni dokaz suda protiv Makedonije izjava nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova sa inicijalima H.K. koji je u to vreme obavljao ovu funkciju, notarski overena, u kojoj on priznaje daje El Masri u to vreme uhapšen, zadržan 23 dana u Makedoniji i nakon toga predat američkim službama. Za slična dela Sudu u Strazburu tužene su i Rumunija, Italija i Poljska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track