Talibani napali na aerodrom, veliki broj mrtvih

Pešavar

Talibani napali na aerodrom, veliki broj mrtvih

Planeta -
Grupa napadača opasanih eksplozivom, počela je napad tako što je automobilom bombom udarila u zid oko aerodroma

PEŠAVAR - Pakistanski talibani samoubice napali su danas automobilom bombom, raketama i vatrenim oružjem aerodrom u gradu Pešavaru na severozapadu zemlje, a u napadu je poginulo najmanje devetoro ljudi, uključujući petoricu napadača, saopštili su bezbednosni zvaničnici. Ovo je najveći napad na jedno vojno postrojenje u Pakistanu, od kada je naoružana grupa u avgustu upala u vazdušnu bazu u istočnoj pokrajini Pundžab.

Grupa napadača opasanih eksplozivom, počela je napad tako što je automobilom bombom udarila u zid oko aerodroma, pre nego što je oko 30 minuta razmenjivala vatru sa pripadnicima bezbednosne službe. U obližnji stambeni kvart pale su tri rakete, preneo je Rojters. Medicinski zvaničnici i policija ranije su saopštili da je u napadu poginulo najmanje četvoro civila, dok je oko 50 ranjeno.

Tokom napada, vlasti su zatvorile aerodrom i otkazale sve letove, dok su uplašeni putnici i osoblje čekali da vide da li će teroristi uspeti da uđu u aerodromski kompleks. Vojska i stražari uspeli su da odbiju napadače, a petoricu od njih ubili. Situacija na aerodromu sada je pod kontrolom, saopštio je vojni zvaničnik.

Ovaj aerodromski kompleks služi i za komercijalne letove ali i za vojne avione, uključujući borbene helikoptere koji se koriste za bombardovanje talibanskih meta u plemenskim oblastima. Talibani su preuzeli odgovornost za napad i upozorili da nameravaju da izvrše "još mnogo" sličnih na istom aerodromu. Pešavar se smatra glavnim utočištem Al Kaide i talibanskih ekstremista. Grad je više puta bio meta napada proteklih godina, ali napad na aerodrom je retka pojava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track