NOVE VRSTE: Otkriven šišmiš đavo i žaba pevačica!
Foto: Reuters

Veliki Mekong

NOVE VRSTE: Otkriven šišmiš đavo i žaba pevačica!

Planeta -
Na listi novih vrsta, na kojoj su i biljke, nalazi se 21 reptil i pet vodozemaca, uključujući žabu koja peva i drugu žabu crno-belih očiju koja podseća na simbol jing-jang

HANOJ - Od slepog miša đavolskog izgleda do žabe koja peva kao ptica, naučnici su tokom 2011. otkrili 129 novih biljnih i životinjskih vrsta u oblasti Veliki Mekong, saopštio je danas Svetski fond za prirodu (WWF), uz upozorenje da je velikom broju novootkrivenih vrsta već preti izumiranje.

"Dobra vest je da su to nova otkrića. Loša vest je da je zaštita i opstanak životne sredine sve teži u celom svetu", kazao je Nik Koks, zvaničnik WWF u toj zoni koja obuhvata Vijetnam, Kambodžu, Laos, Tajland, Burmu i kinesku provinciju Junan.

Među 129 otkrivenih vrsta je šišmiš sa nosom u obliku cevi, koji živi u tropskim šumama i zbog toga zavisi od njih. Naučnici navode da je 30 odsto šuma Velikog Mekonga nestalo u poslednjih 40 godina.

Druge vrste, kao piton kratkog repa iz Burme, ugrožene su nezakonitim lovom čije su mete njihovo meso i koža. Na listi novih vrsta, na kojoj su i biljke, nalazi se 21 reptil i pet vodozemaca, uključujući žabu koja peva i drugu žabu crno-belih očiju koja podseća na simbol jing-jang.

Nova otkrića svedoče o impresivnoj biološkoj raznovrsnosti tog regiona, čiju budućnost, međutim ugrožavaju "zabrinjavajući trendovi", upozorava WWF.

Ta organizacija posebno je upozorila na projekat brane Sajaburi, čija je izgradnja počela prošlog meseca u Laosu i koji preti biološkoj raznolikosti Mekonga.

"Brana Sajaburi biće nepremostiva barijera za mnogo vrsta riba i označiće smrtnu presudu za faunu koju znamo i drugu koju tek treba da otkrijemo", upozorio je Koks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track