Turci kineskom raketom poslali satelit u orbitu

Leti leti

Turci kineskom raketom poslali satelit u orbitu

Planeta -
To je istorijski momenat za naš narod, rekao je Erdogan i dodao da je Turska postala jedna od 25 zemalja sveta sposobnih da proizvedu sopstveni satelit

PEKING - Kina je uspešno lansirala u orbitu turski posmatrački satelit koristeći svoju raketu. U saopštenju iz lansirnog centra Đuićuang, u pustinji Gobi na severozapadu Kine, navodi se da je satelit lansiran u 17.13 po centralnoevropskom vremenu pomoću rakete "Dugi marš 2D" (Long March 2D), glavne kineske rakete za lansiranje.

Satelit je zajednički proizvod turskog Instituta za istraživanje svemirske tehnologije i Turske avionske i svemirske industrije, a uglavnom će pomagati zaštitu prirode, traganje za rudom, planiranje gradova i praćenje prirodnih nesreća, navodi se u saopštenju.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i građani su na ulicama Ankare posmatrali lansiranje preko TV-ekrana.

"To je istorijski momenat za naš narod", rekao je Erdogan i dodao da je Turska postala jedna od 25 zemalja sveta sposobnih da proizvedu sopstveni satelit.

Dodao je da je Turskoj sada cilj da bude među malobrojnim zemljama koje imaju i bazu za lansiranje takvih satelita. Za Kinu je lansiranje satelita deo razvoja njenog ambicioznog svemirskog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja