Nova predsednica J. Koreje znala se sa Džong Ilom
Foto: REUTERS

Ćerka nekadašnjeg diktatora pobedila na izborima

Nova predsednica J. Koreje znala se sa Džong Ilom

Planeta -
Park Geun Hje postala prva žena na čelu zemlje. Rekla da je otvorena za dijalog sa Severnom Korejom, ali poziva Pjongjang da pokaže napredak u ukidanju nuklearnih postrojenja

SEUL - Kandidatkinja vladajuće partije Park Geun Hje pobedila je danas na predsedničkim izborima u Južnoj Koreji i postala prva žena na čelu zemlje. Ona će februara zameniti konzervativnog predsednika Li Mjung-baka. Njen liberalni protivkandidat Mun Džae-In priznao je poraz posle tesne trke.

Park Geun Hje (60) ćerka bivšeg diktatora Park Čung Hjea, pobedila je uprkos spekulacijama analitičara da velika izlaznost pogoduje Munu, sinu severnokorejsih izbeglica i bivšem advokat za ljudska prava. Južnokorejci izašli su danas u velikom broju da glasaju uprkos vrlo hladnom vremenu, a odziv je čak bio najveći za 15 godina. Oba kandidata distancirala su se od politike dosadašnjeg predsednika Li Mjung-Baka, uključujući i njegov tvrd stav prema Severnoj Koreji.

Otac Park Geun Hje, Park Čung Hje je 1960-ih i 1970-ih godina politički uticajnim porodicama dao kontrolu nad privredom i industrijom. Park je dobila podršku konzervativne baze starijih glasača koji se još rado sećaju izlaska Južne Koreje iz siromaštva tokom 18-ogodišnje vladavine njenog oca. Park je rekla da je otvorena za dijalog sa Severnom Korejom, ali poziva Pjongjang da pokaže napredak u ukidanju nuklearnih postrojenja da bi se popravili odnosi sa Seulom. Odnosi između dve Koreje pogoršali su se tokom Lijevog mandata.

Ovim povodom Rojters je emitovao arhivsku fotografiju nove južnokorejske predsednice sa nekadašnjim liderom Severne Koreje Kim Džong Ilom, koji je preminuio prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track