PUTIN ZNA: Svet će nestati, ali ne sutra!
Foto: Reuters

Ništa od smaka u petak

PUTIN ZNA: Svet će nestati, ali ne sutra!

Planeta -
Na pitanje da li se boji, Putin je odgovorio: "Zašto se bojati neizbežnog?" Dodao da je zdrav i da se ponosi ćerkama
1 / 5 Foto: Reuters

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin isključio je mogućnost da će u petak doći do smaka sveta, kao što su navodno predvidele Maje, i dodao da ne očekuje propast sveta još narednih 4,5 milijardi godina.

Putin je na pitanje zašto je svoju prvu veliku konferenciju za novinare po povratku u Kremlj organizovao dan pre smaka sveta rekao da zna kada će doći do propasti sveta, prenosi AFP.

"Znam kada će doći kraj sveta", rekao je on i napravio dramsku pauzu. "Biće to za jedno 4,5 milijardi godina. Koliko se ja sećam, to je sistem funkcionisanja našeg sunca. Sve će se završiti i reaktor će sagoreti i to će biti kraj sveta. Ali pre toga pretvoriće se u malog belog patuljka."

Na pitanje da li se boji, Putin je odgovorio: "Zašto se bojati neizbežnog?"

O autoritarnom režimu

Putin je danas ocenio ekonomsku situaciju u Rusiji kao "zadovoljavajuću" i odbacio ocene da je za 12 godina, otkada je na vlasti, uspostavio autoritarni režim.

"Izgradili smo stabilnost kao uslov razvoja, ali to nije autoritarni sistem", kazao je Putin na godišnjoj konferenciji za štampu, odgovarajući na pitanje novinara da li razvoju države smeta čvrst, gotovo autoritarni sistem koji je izgradio.

Putin je kazao da o tome kako nije reč o autoritarnom sistemu govori činjenica da nije izmenio Ustav iako je mogao kako bi se kandidovao i treći put na mesto predsednika države, već je "prešao na mesto drugog čoveka u državi", odnosno na mesto premijera.

Zadovoljan Medvedevim

Putin je kazao da je "zadovoljan" radom premijera Dmitrija Medvedeva i vlade. Govoreći o Medvedevu koji je četiri godine bio na mestu predsednika dok je on bio premijer, Putin je kazao da je Medvedev "četiri godine vršio dužnost predsednika države".

Ponosim se svojim ćerkama

Na pitanje gde su i šta rade njegove ćerke, Putin je kazao da su u Moskvi, da studiraju i uz studije rade. "Sve je u redu i u ličnom životu i u profesionalnom usavršavanju. Ja se njima ponosim", rekao je Putin.

Zdrav sam!

Putin je danas odbacio i tvrdnje da ima zdravstvene probleme, ističući da takve spekulacije služe interesima njegovih političkih protivnika.

"To je samo korist za političke protivnike koji pokušavaju da dovedu u pitanje legitimitet i efikasnost vlasti", rekao je ruski predsednik u današnjem razgovoru.Putin je dodao i sledeće: Mogu da dam tradicionalan odgovor na pitanje o zdravlju: nema svrhe čekati.

Za zabranu da Amerikanci usvajaju rusku decu

Tokom godišnje konferencije za štampu koja je trajala četiri i po sata i kojoj je prisustvovalo više od hiljadu novinara, Putin je morao da čak sedam puta odgovara na pitanje o zakonu koji je u proceduri Državne Dume o zabrani da Amerikanci usvajaju rusku decu.

Putin je podržao zakon kojim se državljanima SAD zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije, a koji je u drugom čitanju usvojila državna Duma, kao odgovor na američki "Zakon Magnitskog"."To je emocionalan, ali adekvatan odgovor" Dume, kazao je Putin na godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi.

On je naveo da zakon nije uperen protiv konkretnih američkih građana koji usvajaju decu, već protiv američkih vlasti koje neadekvatno reaguju na probleme povezane sa usvojenom ruskom decom."Zakonom Magnitskog" koji je usvojio američki Kongres, uvedene su vizne i ekonomske sankcije licima koje su, po ocenama Vašingtona, kriva za smrt pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru. Putin je zakon ocenio kao "neprijateljski akt" prema Moskvi.

Na pitanje da li će potpisati zakon nakon konačnog usvajanja u Dumi, Putin je odgovorio neodređeno, rekavši da "još nije video tekst zakona" i da mora da prouči i rusko-američki sporazum o usvajanju dece.Zakon "Dime Jakovljeva" nazvan je po dečaku koji je umro u SAD pre nekoliko godina, jer ga je otac po vrućini ostavio u automobilu, a američki sud ga je oslobodio odgovornosti.

Osim što se njime zabranjuje usvajanje ruske dece, nalaže se zatvaranje svih američkih posredničkih agencija u Rusiji za usvajanje dece i poništavanje sporazuma o usvajanju.

Protiv zakona izjasnile su se mnoge javne ličnosti, uz ocenu da će naškoditi ruskoj deci bez roditeljskog staranja, posebno invalidima koji u Rusiji nemaju ni približno dobre uslove za život i lečenje kao u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track