Kardinal Bozanić: Seks će razoriti Hrvatsku!

Crkvu ne brine kriza

Kardinal Bozanić: Seks će razoriti Hrvatsku!

Planeta -
Tuđi zub ne boli, sit gladnom ne veruje. Kardinala, kao i svakog čoveka, najviše tišti ono što mu fali - pa zato kopa i prekopava po seksualnom moralu drugih, po seksualnom vaspitanju dece

ZAGREB - Hrvatska vlada i vladajuće stranke mogu da budu srećne i zadovoljne božićnom porukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. To se, paradoksalno, odnosi i na onaj deo koji na prvi pogled izgleda kao žestok napad: „Politička vlast koja, zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava da reši društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čoveka i nesreće za Hrvatsku“, navodi se između ostalog u kardinalovoj poruci.

Koje to antropološke istine? Da građanin "bez rada crkava od glada"? Da u ekonomskoj krizi pate i etički postulati? Ma ne - antropološke su istine, po kardinalu, da Katolička crkva određuje šta je seksualno vaspitanje a šta seksualni moral.

Kritika kardinala Bozanića je, ljudski gledano, sasvim razumljiva i logična. Hrvatsko društvo je u teškoj krizi, obim društvenog proizvoda je unazađen za nekoliko godina i taj se trend pod sadašnjom vladom još i pogoršao, broj i postotak nezaposlenih dosegli su rekorde, a pola katolika teško da ima čime i da proslavi Božić - ali šta se to tiče kardinala, Crkva gradi i stiče, pa on ne mora doslovce da drhti, poput onih vernika koji nemaju čime da plate grejanje. On takođe ne mora da drhti i metaforički, misleći na troje svoje dece bez zaposlenja, jer u njegovom zanatu dece nema.

Tuđi zub ne boli, sit gladnom ne veruje. Kardinala, kao i svakog čoveka, najviše tišti ono što mu fali - pa zato kopa i prekopava po seksualnom moralu drugih, po seksualnom vaspitanju dece, pa mu se stoga i može učiniti da će se Hrvati razoriti a Hrvatska unesrećiti ako deci (koja o tome ionako ponešto znaju, ne nužno iz sakristije, ali barem s Interneta) neko razložno, biološki utemeljeno, neopterećen komercijalnom pohlepom, pokuša da objasni šta je seksualnost uz poštovanje osobe i dostojanstva partnera, uključujući i to čemu služi, o užasa, prezervativ, taj đavolji izum koji bitno umanjuje mogućnosti zaraze.

Da je Vlada dirnula u materijalne interese Crkve, čuli bismo ponovo gromove i munje, poput onih iz pastirskog pisma 1945, sročenog mudro i oprezno, baš po meri najgorih staljinista u tadašnjoj vladajućoj stranci. Ali u ovom trenutku, kada su ugroženi materijalni interesi samo nekih tamo vernika i građana - poruka po tonu podseća na pastirsko pismo iz 1941, koje je razglabalo o beloj smrti i razvodima brakova, a nije ni zucnulo o fašizmu i holokaustu, koji su se mesec dana kasnije survali na Hrvatsku....

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track