MINUS UBICA: Sibirska zima ubija po Rusiji
Foto: Rojters

Nezapamćena hladnoća

MINUS UBICA: Sibirska zima ubija po Rusiji

Planeta -
Ukupan broj nastradalih za nedelju dana popeo na 56, dok je 371 osoba hospitalizovana

MOSKVA/KIJEV - Izuzetno hladno vreme koje je zahvatilo Rusiju i istočnu Evropu odnelo je skoro 200 života, pokazuju najnoviji zvanični podaci, a meteorolozi upozoravaju da će iste prilike potrajati do ponedeljka.

Agencija Ria Novosti javlja da je za samo 24 sata u Rusiji od hladnoće umrlo dvoje ljudi, čime se ukupan broj nastradalih za nedelju dana popeo na 56, dok je 371 osoba hospitalizovana.

U Moskvi su zabeležene temperature od preko 20 stepeni ispod nule, dok se u pojedinim delovima Sibira živa spustila do minus 50 stepeni, prenela je agencija Frans pres.

Meteorolozi prognoziraju da će se u evropskom delu Rusije temperatura u ponedeljak uveče spustiti do minus 31 stepen.

I u drugim evropskim zemljama koje su se našle na udaru hladnoće zabeležen je porast broja žrtava.Vlasti u Ukrajini, koja se bori sa obilnim snežnim padavinama već tri nedelje, saopštile su da je od hladnoće umrlo 83 ljudi, od kojih je 57 pronađeno na ulici.

Kao i svake zime, najugroženiji su beskućnici, pa je čak 526 osoba zadržano na bolničkom lečenju, dok su 93 sela, uglavnom na poluostrvu Krim, i dalje bez struje.U Poljskoj je, prema zvaničnim podacima, od hladnoće ovog meseca umrlo 49 ljudi, dok je proteklih nedelja u Litvaniji od posledica smrzavanja preminulo šest osoba.

U Letoniji, gde se nakon vikenda očekuje čak 28 stepeni ispod nule, vlasti su odlučile da u prestonici Rigi ne naplaćuju javni prevoz kako bi podstakle vozače da automobile ostave kod kuće i tako spreče kolapse u saobraćaju i sudare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track