Papa pomilovao svog sobara
Foto: REUTERS

Sažalio se

Papa pomilovao svog sobara

Planeta -
Papa se danas u prostorijama vatikanske žandarmerije susreo s Gabrijeleom kako bi mu saopštio da je pomilovan

BEOGRAD - Papa Benedikt Šesnaesti pomilovao je svog bivšeg sobara Paola Gabrijeleja, osuđenog zbog dostavljanja u javnost papinih poverljivih dokumenata, saopštio je danas Vatikan.

Kako javljaju Verska informativna agencija (VIA) i svetski mediji, papa se danas u prostorijama vatikanske žandarmerije susreo s Gabrijeleom kako bi mu saopštio da je pomilovan. Nakon razgovora od petnaestak minuta, Gabrijele je mogao, kako se navodi, da se "vrati kući" i svojoj porodici.

Gabrijele je u oktobru ove godine osuđen na godinu i po dana zatvora. Predstavnik za štampu Vatikana Federiko Lombardi, koji je o pomilovanju danas obavestio javnost, saopštio je da se ovim okončava jedno "tragično i bolno poglavlje" u istoriji papske države. Gabrijele više nije u sluzbi Vatikana.

Sud je konstatovao da je Gabrijele otuđivao dokumenta i prepisku pape, kopirao i bez novčane nadoknade dostavljao materijal jednom italijanskom novinaru. U tome, kako je sud utvrdio, nije imao pomagače. Gabrijele je odbijao optužbu da je "krao", ali je izrazio žaljenje zbog "izdajstva Svetog oca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track