Pahor preuzeo dužnost predsednika države
Foto: REUTERS

Slovenija

Pahor preuzeo dužnost predsednika države

Planeta -
Pahor je pre preuzimanja dužnosti izvršio smotru počasne jedinice vojske, a zatim prema protokolu i pravilima od bivšeg predsednika Tirka preuzeo poslove

LJUBLJANA - Novi predsednik Slovenije Borut Pahor preuzeo je danas u Ljubljani dužnost od dosadašnjeg predsednika Danila Tirka.

Borut Pahor je pobedio u drugom krugu izbora 2. decembra. Kao komandant slovenačkih obrambenih snaga izvršio je danas smotru počasne jedinice vojske pred zgradom predsedništva, a zatim po protokolarnim pravilima od dosadašnjeg predsednika preuzeo poslove.

Novi predsednik, čiji će mandat trajati pet godina, juče je u parlamentu položio svečanu zakletvu nakon koje je izjavio da će u okviru svojih nadležnosti nastojati da politika što jedinstvenije predstavi planove za izlazak iz krize, što zahteva široku političku podršku, dijalog i razumevanje socijalnih partnera.

Među nadležnosti predsednika Republike spadaju raspisivanje izbora za parlament, proglašenje zakona, postavljanje i povlačenje ambasadora i odlučivanje o pomilovanjima.

Šef države takođe daje predloge prilikom imenovanja predsednika vlade, ustavnih sudija i sudskog saveta.

Slovenija danas proslavlja i dan donošenja prvog ustava i dan plebiscita na kojem su se Slovenci opredelili za samostalnu državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track