Antarktik: Rusi 20 godina bušili zaleđeno jezero

Tajne ispod večnog leda

Antarktik: Rusi 20 godina bušili zaleđeno jezero

Planeta -
Za razliku od Rusa, britanski naučnici obustavili su potragu za tragovima života u ledom okovanom jezeru Elsvort pošto je njihova misija naišla na nepremostive tehničke probleme

LONDON - Na ledom okovanom Antarktiku Rusi vode veliki projekat na jezeru Vostok, a početkom ove godine su stigli i do vode, pošto su probili ledenu koru od 3.786 metara, za šta im je bilo potrebno više od 20 godina. Definitivni rezultati istraživanja tih uzoraka vode još nisu poznati.

Za razliku od Rusa, britanski naučnici obustavili su potragu za tragovima života u ledom okovanom jezeru Elsvort pošto je njihova misija naišla na nepremostive tehničke probleme. Učesnici u tom projektu su se nadali da će uspeti da probuše led jezera za koje se veruje da je zamrznuto stotinama hiljada godina, i da će pronaći mikrobiološke forme života. Takođe, oni su se nadali da će naslage leda ponuditi odgovore na pitanja o promenama klime.

Projekat je, međutim, odložen na neodređeno vreme zbog teškoća u bušenju leda. U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu projekta navodi se da je "operacija otkazana", ali nije jasno da li će i kada naučnici pokušati ponovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track