Još jedan ruski ratni brod krenuo prema Siriji

Rusi se evakuišu

Još jedan ruski ratni brod krenuo prema Siriji

Planeta -
Ka Tartusu se kreću još dva velika desantna broda koji su se pridružili grupi brodova Crnomorske flote u Sredozemnom moru, sastavljenoj od raketne krstarice "Moskva", stražarskog broda "Smetljivij" i velikog tankera "Ivan Bubnov

MOSKVA - Veliki desantni brod Crnomorske flote Rusije "Novočerkask" isplovio je iz luke Novorosijsk i krenuo ka istočnom Mediteranu i sirijskoj luci Tartus, javile su ruske novinske agencije pozivajući se na izvor iz ruskog Generalštaba.

"Interfaks" navodi da se očekuje da će brod, na koji su se ukrcali pripadnici mornaričke pešadije sa vojnom tehnikom, proći u ponedeljak kroz Bosfor i Dardanele da bi 1. januara uplovio u Egejsko more.

Izvor iz ruskog Generalštaba rekao je Itar-Tas su da bi "Novočerkask" - praćen jednim borbenim brodom Crnomorske flote, trebalo da stigne na odredište u sirijsku luku u prvoj dekadi januara.

Agencije podsećaju da se, pored "Novočerkaska", ka Tartusu kreću još dva velika desantna broda - "Azov" i "Nikolaj Filjčenkov", koji su se pridružili grupi brodova Crnomorske flote u Sredozemnom moru, sastavljneoj od raketne krstarice "Moskva", stražarskog broda "Smetljivij" i velikog tankera "Ivan Bubnov".

Baza Tartus, koja se nalazi 220 kilometara severoistočno od Damaska, formirana je u skladu s dogovorom iz 1971. godine sa vreme Sovjetskog Saveza. Baza ima kasarnu, skladište i oko 50 ruskih marinaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track