Crne prognoze: Velike promene EU u 2013!

Presudna godina

Crne prognoze: Velike promene EU u 2013!

Planeta -
Evropska unija će u novoj godini pretrpeti radikalne izmene zbog krize u evrozoni i rastućeg nacionalizma, a iz zajednice 27 država prva bi mogla da istupiti Britanija

BEOGRAD - Bez optimizma.Evropska unija će pretrpeti velike promene u 2013, prognoziraju skoro svi svetski analitičari. Pojedini čak navode da je verovatnoća da će se evrozona raspasti 90 odsto, a samim tim bi i struktura EU bila znatno izmenjena. Istovremeno, porast nacionalizma u Evropi samo može da doprinese cepanju zajednice 27 država, a prva koja bi mogla da napusti evropsku porodicu je Britanija.

Eksperti Fonda Rubini iz Njujorka navode da će Grčka i Portugal napustiti evrozonu naredne godine, bez obzira na sve pokušaje 17 članica monetarne unije da te dve zemlje spasu iz ogromnih dugova. Italija i Španija, koje su takođe u velikim dugovima, biće prioritet 2013, a eksperti procenjuju da će im biti potrebna pomoć u vrednosti većoj od 200 milijardi evra.

Iako nemački ministar finansija Volfgang Šojble uverava da je najgori period dužničke krize iza nas, mnogi, među kojima i nemačka centralna banka, predviđaju da će najjača ekonomija evrozone u 2013. zapasti u recesiju. Ukoliko se to dogodi, postavlja se pitanje šta će biti sa ostalim članicama monetarne unije, koje zavise od nemačke pomoći.

Pored finansijskih poteškoća, EU pritiska i rastući nacionalizam. U mnogim zemljama na vlast su došle nacionalističke i ekstremno desne partije, zahvaljujući politici koja je usmerena protiv imigranata. Ekstremni desničari sede u parlamentima od Italije, preko Austrije i Mađarske do Skandinavije, a u pojedinim zemljama čak formiraju i vladu. Pojedini analitičari takvu situaciju porede sa onom u Jugoslaviji devedesetih godina i predviđaju raspad EU po modelu nekadašnje SFRJ.

Takođe, u Evropi je prisutna i podela na sever i jug. Severnjaci ne žele da finansiraju „lenje“ južnjake, što jasno može da se uoči kad Nemci govore o Grcima ili po tome što španska pokrajina Katalonija želi da se odvoji od ostatka zemlje.

Prema predviđanjima analitičara, Britanija bi prva mogla da napusti EU. Premijer te zemlje Dejvid Kameron već je najavio mogućnost raspisivanja referenduma s pitanjem da li građani žele da ostanu u Uniji. Prema novim anketama, oko 56 odsto Britanaca želi da izađe iz EU.

Premijer Slovenije Janša
Premijer Slovenije Janša

Slovenija blokira Hrvatsku?

EU bi 1. jula naredne godine trebalo da dobije novu, 28. članicu - Hrvatsku. Iako je ta zemlja zvanično ispunila sve zahteve EU za prijem, Slovenija bi mogla da joj pomrsi račune. Zbog spora oko Ljubljanske banke moglo bi da se dogodi da Slovenci ne ratifikuju pristupni sporazum s Hrvatskom, što znači da bi prijem naših komšija u EU mogao da bude odložen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track