Poraženi: Berluskoni i Sarkozi Pobednici: Obama i Putin

Godina za nama političarima donela i sreću i suze

Poraženi: Berluskoni i Sarkozi Pobednici: Obama i Putin

Planeta -
Američki i ruski predsednik prošle godine pobedili na izborima, dok su italijanski premijer i francuski predsednik neslavno napustili svetsku političku scenu

BEOGRAD - Ko zna, zna.Svetska politička scena nije se mnogo promenila u 2012, ali sa nje su, ipak, nestali pojedini političari koji su prethodnih godina igrali važne uloge, drugi su se, posle pauze, vratili u sam vrh, a neki su sigurnim korakom zakoračili u nove mandate.

Najveći poraz među političarima tokom 2012. doživeli su italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je bio prinuđen da odstupi s vlasti, kao i francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je izgubio na izborima. S druge strane, prošla godina bila je dobra za ruskog lidera Vladimira Putina, koji je, nakon dva predsednička mandata, poslednje četiri godine bio premijer, a u 2012. ponovo izabran za predsednika. Takođe, dobro je prošao i predsednik SAD Barak Obama, koji reizabran na tu funkciju.

Američki izbori održani su u novembru i bili su neizvesniji nego ikad. Obama, kandidat demokratske stranke, jedva je uspeo da porazi svog suparnika, republikanca Mita Romnija. Ipak, pokazalo se da Obaminu umerenu politiku, koju je vodio prethodne četiri godine, podržava najveći procenat Amerikanaca, uprkos ekonomskoj krizi.

Veliki povratak prošle godine imao je ruski predsednik Vladimir Putin. U maju 2012. dotadašnji premijer postao je predsednik treći put u karijeri, iako je opozicija tvrdila da su izbori namešteni. Putinu je funkciju lidera Rusije, koja će ubuduće trajati šest godina, prepustio Dmitrij Medvedev, koji je ponovo postao premijer.

Suprotno Obami i Putinu, dvojica evropskih lidera Berluskoni i Sarkozi izgubili su svoj politički uticaj, između ostalog i zbog umešanosti u brojne afere. Berluskoniju su došle glave žene i nekoliko seks-skandala u koje je bio umešan, ali i optužbe za proneveru i utaju poreza. Poverenje Francuza u Sarkozija znatno je uzdrmano nakon što je otkriveno da je najbogatija Francuskinja i naslednica imperije „Loreal“ Lilijan Betankur nelegalno finansirala njegovu kampanju 2007. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track