FANTASTIKA: Pogledajte rađanje nove planete

Ovako smo i mi počeli

FANTASTIKA: Pogledajte rađanje nove planete

Planeta -
Zahvaljajujući radioteleskopu ALMA, velikom međunarodnom astronomskom projektu u čileanskoj pustinji Atakama, naučnici su mogli da posmatraju ključni trenutak

PARIZ - Astronomi su prvi put prisustvovali "obroku" planete koja je tek rođena na 450 svetlosnih godina od Zemlje, a "obrok" čini gas koji planeta usisava gravitacijom. Zahvaljajujući radioteleskopu ALMA, velikom međunarodnom astronomskom projektu u čileanskoj pustinji Atakama, naučnici su mogli da posmatraju taj ključni trenutak koji potvrđuje teoriju o nastanku velikih planeta od gasa.

Astronomi Evropske opservatorije zvezda su posmatrali nebesko telo nazvano "HD 142527", okruženo ogromnim diskom gasa i kosmičke prašine. Taj disk je u dva dela koje razdvaja ogroman prazan prostor. Dimenzije su čak veće od čitavog Siunčevog sistema. Teoretičari navode da džinovska planeta raste apsorpcijom gasa kroz "mostove" kojima gas teče prema planeti.

"Astronomi su predvideli ta curenja, ali prvi put to možemo da posmatramo", rekao je Simon Kazasus sa Univerzieteta u Čileu. Zahvaljujući mreži antena ALMA-e, Kazasus i njegova ekipa su mogli da analiziraju gas i kosmičku prašinu oko nebeskog tela. "Mislimo da se tu krije džinovska planeta i da je ona uzrok dotoka gasa", naveli su naučnici. Međutim, nemoguće je direktno posmatrati planetu koja nstaje jer je duboko u gasu i prašini.

http://www.youtube.com/watch?v=iEZt2-5ayzc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track