Pahor neće u Titovu vilu na Brdu kod Kranja

Nije elitista

Pahor neće u Titovu vilu na Brdu kod Kranja

Planeta -
Novi predsednik obavestio vladu da se odriče korišćenja te kuće

LJUBLJANA - Slovenački predsednik Borut Pahor odrekao se korišćenja kuće u rezidencijalnom kompleksu na Brdu kod Kranja, koja je 1964. godine sagrađena za predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, a nakon temeljnog renoviranja koristili su je Pahorovi prethodnici Danilo Tirk i Janez Drnovšek.Pahorov kabinet saopštio je da je novi predsednik obavestio vladu da se odriče korišćenja te kuće, smanjujući tako troškove predsedničkog kabineta, a odluku o njenoj nameni prepušta vladi, odnosno državnom protokolu.

Kuću od drvenih greda, koja je sagrađena 1964. godine za potrebe Josipa Broza, koristili su povremeno bivši slovenački predsednici kada su želeli da rade u miru i izvan gradske verve, budući da je smeštena na tridesetak kilometara od Ljubljane, u idiličnom prirodnom okruženju, podećaju ljubljanski mediji.

Veruje se da novi predsednik Pahor svojom odlukom želi simbolično da pokaže kako će biti predsednik "običnih ljudi", a ne distancirani "elitista".

To se ponekad javno ili tajno znalo zamerati njegovim prethodnicima, a luksuzna "brvnara" je često bila zgodan povod za to.

Pre par godina je, kako se navodi, za njeno renoviranje utrošeno gotovo 70.000 evra.Kuća ima dva kupatila, spavaću sobu i dnevni boravak, malu kuhinju i finsku saunu, kao i sva sredstva moderne komunikacije, uključujući mogućnost održavanja video-konferencija.

Slovenački predsednici nemaju pravo na posebnu predsedničku rezidenciju, kako je to slučaj u nekim državama, pa su Pahorovi prethodnici vilu koristili za pisanje važnih govora ili primanje posebnih gostiju.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track