Pravoslavni širom sveta slave Božić po starom kalendaru
Foto: Rojters

Božić u Rusiji

Pravoslavni širom sveta slave Božić po starom kalendaru

Planeta -
Božićni dani su vreme za blagotvornost i milosrđe, iskrenu pažnju ka onima kojima je potrebna naša pomoć i briga, poručio je Putin
1 / 4

MOSKVA - Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril služio je noćas Božićnu liturgiju u centralnom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi kojoj je prusustvovao i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, kao i mnogi visoki državni funkcioneri.

U Božićnoj poslanici, patrijarh Kiril pozvao je na milosrđe i toleranciju, na vršenje dobrih dela kako bi se stvarnost makar malo izmenila na bolje. Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je Božićnoj liturgiji u selu Ljesnoe, u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gde se nalazi njegova rezidencija.

Čestitajući pravoslavnim vernicima Božić i svim Rusima, Putin je kazao da je to praznik koji vekovima objedinjuje oko duhovno-moralnih vrednosti koje su igrale posebnu ulogu u istoriji Rusije i služe kao oslonac društva.

"Božićni dani su vreme za blagotvornost i milosrđe, iskrenu pažnju ka onima kojima je potrebna naša pomoć i briga", poručio je Putin. Božićna liturgija služena je u oko 30 hiljada hramova Ruske pravoslavne crkve u Rusiji i inostrantvu.

Koje crkve danas slave Božić

Božić po Julijanskom kalendaru danas slave ruska, gruzijska, makedonska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Proslava Božića počela je sinoć svetim liturgijama.

Egipatski Kopti okupili su se u glavnoj katedrali u Kairu na večernjem služenju koje je predvodio novi poglavar Tavadros Drugi. Koptima je ovo prvi Božić posle izbora islamiste Mohameda Morsija za predsednika i usvajanja novog Ustava za koji se smatra da naginje islamizmu. Morsi je čestitao Božić Tavadrosu, a na služenju su prisustvovali njegovi saradnici.

Egipatska vojska sprečila napad na koptsku crkvu u Rafi

Egipatska vojska sprečila je napad na koptsku crkvu u gradu Rafa u pojasu Gaze tokom noćašnje proslave Božića, javila je novinska agencija Mena. "Vojne patrole su uspele da spreče napad na crkvu u Rafi u jedan sat noću po lokalnom vremenu, u vreme kada su Kopti slavili Božić", navodi se u izveštaju egipatske državne agencije.

Vojska je u blizini crkve zaplenila jedno vozilo marke "tojota" u kojem je nađena veća količina oružja i municije, ali drugo vozilo, u kojem su se nalazile maskirane osobe, policija nije uspela da zaustavi. Krajem septembra prošle godine stanovnici i lokalni zvaničnici su rekli da je iz Rafe pobeglo više osoba zbog pretnji islamista.

Josipović na liturgiji u Zagrebu

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji u Zagrebu prisustvovali su predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suprugama, a njihov ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vernici su pozdravili aplauzom.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan Pavlović rekao je da je dolazak hrvatskog državnog vrha na bogoslužje izuzetna radost, čast i ohrabrenje, i pozvao vernike na molitvu za mir, slogu i zajedništvo.U brojnim pravoslavnim crkvama u BiH sinoć je paljen badnjak, a Odbor za međureligijsku saradnju BiH uputio je čestitku vernicima povodom Božića.

"Božić kao praznik pomirenja zajednice, radosti porodice i toplog strujanja božanske ljubavi kroz ovaj svet, koja može da zagreje svaki dom i svako srce, oživljujući ih za život i radost, neka svakom čoveku obnovi nadu u beskrajnu Božiju ljubav", naveo je u božićnoj čestitki Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici.Božiću koji je porodični praznik i slavi se u kući, prethodi 40-dnevni post.

U noći između 13. i 14. januara, osmog dana po rođenju Hrista, po starom kalendaru obeležava se početak nove godine, jer se smatra da je tog dana Hrist bio obrezan. Hrišćani ne nazivaju Božić najvećim praznikom već je to za njih Uskrs koji slavi pobedu života nad smrti. Crkve koje koriste novi, Gregorijanski kalendar, proslavile su Božić 25. decembra.

Božić u PakracuOko 150 pravoslavnih vernika okupilo se danas u sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, u zapadnoj Slavoniji, na božićnoj liturgiji koju je služio pakrački paroh ptotojerej Đorđe Teodorović.Saborni hram je, kao i nekadašnja zgrada Bogoslovije i Vladičanski dvor, s obzirom da je Pakrac sedište Slavonske eparhije, bio miniran za vreme rata, ali se sada obnavlja sredstvima hrvatskog ministarstva kulture.Dan ranije, na Badnji dan, verskom obredu koji je u sabornoj crkvi u Pakracu služio protojerej Teodorović prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić.Simić je juče, na Badnji dan, bio na verskim obredima u Pakracu, Požegi i selu Trnjani u Požesko-slavonskoj županiji.Na Badnji dan, Teodorović je služio verski obred i u crkvi Sv. Georgija u povratničkom selu Kusonje nadomak Pakraca, koje je u decembru posetio hrvatski predsednik Ivo Josipović."Osveštao je badnjak koji je nakon toga, shodno tradiciji, spaljen ispred crkve. Tom prilikom skupilo se 50-meštana kojima su podeljeni badnjačići", rekao je za Tanjug Milan Kozlović, član mesnog odbora u tom selu.

Srbi u Austriji proslavili Božić

Srbi u Austriji proslavljaju danas Božić tradicionalnim odlaskom na praznične liturgije u hramovima Srpske pravoslavne crkve.Uoči dolaska ovog velikog hrišćanskog praznika i Badnje večeri, veliki broj vernika prisustvovao je služenju bdenija kada su se u hramovima SPC u Austriji delili i osvećeni badnjaci. Više hiljada vernika prošlo je u nedelju na Badnje veče kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristovog i Uspenja presvete Bogorodice.Saobraćaj je u ulicama u kojima se nalaze hramovi SPC u Austriji, kao i svake godine bio otežan, a u njima se mogao videti i znatan broj prodavaca badnjaka. Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera.Ove godine Badnje veče je palo u nedelju, a sam Božić u ponedeljak, što je radni dan u Austriji, te je većina pravoslavnih Srba bila sprečena da otputuje u otadžbinu.Pripreme za proslave Božićnih praznika bilo je moguće uočiti već u subotu, velikim gužvama na pijacama, na kojima se u redovima čekalo na praseće pečenje.Gruzini slave Božić

Pravoslavni vernici u Gruziji obeležavaju danas praznik Rođenja Hristovog, a božićnu liturgiju u sabornoj crkvi Svete trojice služio je katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija Drugi, javljaju ruski i gruzijski elektronski mediji, prenosi Tanjug.

Gruzijski patrijarh poželeo je svim žiteljima zemlje "mir, ljubav prema Svevišnjem i jednih prema drugima" i pozvao vernike da "otvore srce Hristu, izgnaju iz srca zlobu, zavist, osvetu"."Ako u vašem srcu stanuje ljubav, u njemu će neizostavno biti Hristos, vaše srce će biti hram, veći i lepši od bilo koje zemaljske crkve", rekao je katolikos Ilija Drugi.Od 4,5 miliona stanovnika Gruzije, 84 odsto ispoveda pravoslavno hrišćanstvo, 1,5 odsto su katolici, a devet odsto muslimani.Službi u sabornoj crkvi prisustvovao je i predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, članovi vlade, predstavnici parlamenta i gradonačelnika Tbilisija.Premijer Bidzina Ivanišvili, Božić je dočekao u svom rodnom selu Čorvila na zapadu Grzuije i sa porodicom prisustvovao liturgiji."Božić je omiljeni i tradicionalni praznik pravoslavnih hrišćana, to je praznik rođenja novog. Verujem da ćemo zajedničkim naporima izgraditi takvu Gruziju o kojoj svi maštamo", rekao je Ivanišvili u čestitki upućenoj putem TV.U gruzijskim gradovima održane su i tradicionalne božićne litije "Alilo" (Aleluja) u kojima je učestvovalo više hiljada vernika, u kojoj je glavna uloga bila namenjena deci, koja su pesmom saopštavala o rođenju Hristosa.Poljaci i Slovaci dvaput slave Božić

Sve više porodica na istoku Poljske i u Slovačkoj u oblastima gde je prisutna i katolička i protestantska crkva i pravoslavlje dva puta slave Božić, 25. decembra po gregorijanskom i danas po julijanskom kalendaru. Novi trend prisutan je posebno u oblastima gde ima puno mešovitih brakova, pripadnika različitih hrišćanskih obreda kada porodice umesto da odaberu jedan, slave makar u porodičnom krugu Božić po oba kalendara. U Poljskoj su 40-dnevni post vernici autokefalne Poljske pravoslavne crkve završili noćas liturgijama.

U Bjalistoku na istoku zemlje u centru poljskog pravoslavlja vernici su se okupili na bozićnoj liturgiji u Hramu svetog Nikole, a poglavar Poljske pravoslavne crkve, mitropolit Sava služio je liturgiju u Kapeli svetog Ćirila i Metodija u Centru pravoslavne kulture u Varšavi. U istočnim oblastima Poljske danas je neradni dan, praznuje i državna uprava, a deca nemaju nastavu. Božić je i u Poljskoj porodični praznik. Praznične dane porodice provode obilazeći jedne druge, a u seoskim sredinama očuvala se tradicija božićnih koledara koji idu od kuće do kuće pevajući prigodne pesme.

Pravoslavna crkva u Poljskoj ima, prema različitim procenama, između 550.000 i 600.000 vernika koji uglavnom žive na istoku zemlje. Češka i Slovačka pravoslavna crkva takođe se rukovodi julijanskim kalendarom, a prema poslednjem popisu stanovništva, u pretežno protestantskoj Slovačkoj ima preko 49.000 pravoslavnih vernika, uglavnom na istoku zemlje u regionu Prešova. Migracija mladih pravoslavaca iz tih oblasti donela je i fenomen dvostrukog obeležavanja Božića u mešovitim porodicama - 25. decembra i 7. januara.

Na trpezi u praznične dane ne sme da zafali česnica, med i beli luk a tokom jela niko, pa ni domaćica ne sme da ustane od stola. U seoskim oblastima i danas se poštuje običaj da se jelo sa božićne trpeze ostavi i domaćim životinjama, ali polako se gubi običaj da po selu od kuće do kuće idu čobani i strašila, maskirani seljani koji pevaju kolede, božićne pesme.

Katolici u Poljskoj juče su proslavili praznik Tri kralja kada ne samo u selima već i u velikim gradovima, pa i u Pragu u ateističkoj Češkoj prolaze živopisne maskirane povorke na kamilama.

http://www.youtube.com/watch?v=yzR2c_xemig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track