Najnovije vesti

Neum pod izolacijom zbog hrvatskog Šengena!?
Foto: REUTERS

Traži se rešenje

Neum pod izolacijom zbog hrvatskog Šengena!?

Planeta
Gradonačelnik Neuma Živko Matuško zatražio od vlasti u BiH da u razgovorima sa Hrvatskom na graničnim prelazima omoguće uvođenje posebne putne trake za sugrađane

MOSTAR - Načelnik Opštine Neum Živko Matuško zatražio je u danas od vlasti u BiH da u razgovorima s predstavnicima Hrvatske na graničnim prelazima omoguće uvođenje posebne putne trake za stanovnike Neuma, kao i gradnju saobraćajnice prema unutrašnjosti zemlje. Matuško strahuje da bi ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula i primene Šengenskog graničnog režima moglo doći do izolacije Neuma.

"Ulaskom Hrvatske u EU 1. jula ove godine na graničnim prelazima kod Kleka i Bistrine između BiH i Hrvatske, tražimo da se uredi posebna traka za putnička vozila s neumskim registracijskim oznakama. Time bi se omogućio brzi prelaz granice usprkos strogom nadzoru po šengenskim strandardima", naveo je Matuško u pismu upućenom vlastima u BiH, javila je ONASA.

Matuško je pismo uputio predsedniku Saveta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, predsedniku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisu Lasiću i funkcionerima HDZ-a BiH. On je kritikovao predstavnike vlasti BiH što se razgovori o slobodnom prolazu kroz Neum, nakon ulaska Hrvatske u EU, vode bez predstavnika te opštine.

"Prolaz kroz Neum bez učešća i dogovora s lokalnom vlasti u općini Neum se doživljava kao najgrublje nasilje", upozorio je Matuško i pozvao nadležne da više brinu o jugu BiH, kao što Hrvatska vodi računa o svom jugu. Matuško je pozvao vlast da porade na osavremenjavanju regionalne saobraćajnice koja bi neum bolje povezala s unutrašnošću zemlje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...