Kina bi mogla da prešiša SAD do 2049.
Foto: Rojters

Prognoza

Kina bi mogla da prešiša SAD do 2049.

Planeta -
Jačanje privrede se pri tom ne uzima kao glavni, a još manje kao jedini kriterijum, već se pominje "blagostanje nacije " kao zbir mnogih elemenata

PEKING - Kina ima šanse da prevaziđe SAD u sveukupnom smislu do 2049. godine, kada obeležava svoj stoti rođendan, smatraju stručnjaci Kineske akademije nauka u izveštaju.Jačanje privrede se pri tom ne uzima kao glavni, a još manje kao jedini kriterijum, već se pominje "blagostanje nacije " kao zbir mnogih elemenata.

Što se tiče privrednog bogatstva, Kina će prema stručnjacima Akademije nauka, prevazići SAD već 2019. godine. U izveštaju Kineska akademija nauka navodi da se očekuje obnavljanje Kine i da će će zemlja prevazići SAD ukoliko nastavi da razvija "blagostanje nacije". U izveštaju se "blagostanje nacije" opisuje kao opšte stanje zemlje, a kao glavni kriterijumi su odgovarajuće korišćenje resursa i raspodela bogatstva. Blagostanje nacije je najveći kapital koji Kina može da upotrebi da prevaziđe SAD, navodi se u izveštaju.

Izveštaj navodi da je "blagostanje nacije" u Kini bolje od američkog od 2007. godine, i dodaje da će se dalje poboljšati i posle 2019. godine, kada se očekuje da Kina postane najveća privreda u svetu.

Kineski stručnjaci pišu i o stepenu "blagostanja nacije" u 100 zemalja, koristeći kriterijume kao prirodna i ekonomska samoodrživost, nacionalno odlučivanje i ispunjavanje nacionalnih odgovornosti. Zemlje su podeljene u četiri kategorije prema tim kriterijumima.

Kina je na 11. mestu sa stepenom "odgovarajućeg standarda", SAD, Japan i Britanija su u grupi od 37 zemalja koje imaju "manjak blagostanja".Švedska, Finska i Austrija su među prvih 10 zemalja sa ocenom "viška blagostanja".

Etiopija, Sudan, Irak i Avganistan su na dnu lestvice sa "slabim blagostanjem nacije" navodi se u izveštaju. Navodi se da se američko blagostanje nacije pogoršava zajedno sa pogoršanjem ekonomije iako je SAD i dalje zemlja bogatstva i moći. Blagostanje nacije u Kini se poboljšava zbog povoljne ekonomske situacije, kapaciteta uređenja i kredibiliteta, navodi se u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja